Rafteri Eko Lima na Svetskom prvenstvu (VIDEO)

PRIBOJ – Takmičari Rafting kluba Eko Lim iz Priboja krajem maja nastupiće na Svetskom prvenstvu, koje će se održati u Banjaluci. Duško Baranac, Aleksa Novaković i Uroš i Nemanja Puzović, uz rezervu Dušana Bojovića, pokušaće da svoj kvalitet potvrde i na najvećoj svetskoj smotri.

Rafteri Eko Lima na Svetskom prvenstvu voziće Vrbasom i Tarom. Treniraju na mirnijim, ali i na bržim delovima svoje matične reke, verujući da će to biti adekvatna priprema.

„Lim i Vrbas su slične reke. Jednog dana radimo s bovama na mirnoj vodi, onda imamo trening na bržoj vodi, gde s kapijama vežbamo slalom, a nekada spust od sedam ili osam kilometara“, ističe Duško Baranac.

Sport kojim se bave i često suočavanje sa nedostatkom adekvatne opreme za rad, nameću zaključak da je entuzijazam presudni faktor u čitavoj priči, pritom niko od njih nije zanemario dalje školovanje.

„Možda če zvučati kao kliše, ali jedini razlog za bavljenje ovim sportom je ljubav prema reci i prirodi, jer ovde finansijski momenat izostaje“, kaže Nemanja Puzović.

„Njihova energija je neverovatna. Ovde im je često hladno, gladni su i žedni, ali su svesni toga da je ovaj sport takav, veoma težak, ekstreman. Morate biti fizički i mentalno spremni“, dodaje Dejan Puzović, trener ekipe.

U savlađivanju izazova koje im planinske reke nameću, pomažu im i iskustva iz drugih adrenalinskih sportova kojima su se tokom života bavili.

„Neko se bavio borilačkim veštinama, neko se bavi i dalje. Opet, neko je išao na alpinizam, prolazio kanjone… Rafting na neki način sve to prožima, ovde morate biti spremni i da trpite bol“, kaže Uroš Puzović.

S obzirom da postoje šanse da rafting postane deo olimpijske porodice sportova, nadaju se da bi u budućnosti mogli da se nađu i na najvećoj svetskoj smotri sportista.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.