Širenje vodovodne mreže na Zlatiboru

ČAJETINA – JKP „Vodovod Zlatibor“ Čajetina radi na zameni dotrajalih cevi čije pucanje je, posebno u zimskom periodu, dovodilo do nestabilnog vodosnabdevanja potrošača. Pocinkovane cevi biće zamenjene polietilenskim, čime će se smanjiti gubici na mreži, ali i poboljšati kvalitet vode.

„Trenutno se naše mašine nalaze na Zlatiboru u blizini ulice „Mihaila Radovića“ gde ćemo zameniti cevi. Takođe, ovih dana izvodimo radove na izgradnji novog cevovoda u Krivoj Reci odakle dalje selimo mašine u Dautovac. Naime, tu smo prošlog leta imali problema u vodosnabdevanju, jer su korisnici priključeni na seoski vodovod starog vodosistema reke Grabovice koja je zbog velike suše smanjila dotok vode, pa su primenjivane restrikcije kako meštani ne bi potpuno ostali bez vode. Nadamo se da ćemo širenjem mreže javnog vodovoda rešiti taj problem, jer su i korisnici shvatili da je to jedino rešenje za redovno vodosnabdevanje mesnih zajednica kao što su Kriva Reka, Dautovac i jedan deo Bele Zemlje“, kaže direktor JKP „Vodovod Zlatibor“ Rade Jovanović.

Sa prvim prolećnim danima „Vodovod“ će imati pune ruke posla i na širenju vodovodne mreže u Branešcima, pojedinim delovima Gostilja, Šljivovice i Tripkova. Takođe, će se jedan krak vodovoda sa Rudina spustiti do samog izvorišta u Glizi i Grabovici. JKP „Vodovod“ će preuzeti i oko 70 korisnika iz MZ Alin Potok u sistem vodosnabdevanja sa Zmajevca u Sirogojnu.

JKP „Vododvod“ je konkurisao kod Kancelarije za javna ulaganja za sredstva u iznosu od dva miliona evra, koja su namenjena zameni deonice magistralnog cevovoda od hotela „Tornik“ do postrojenja za preradu vode u Ribnici u dužini od oko četiri kilometra, jer su postojeće armirane betonske cevi oštećene, pa su i gubici vode veliki.

Konkurisano je u Ministarstvo ekologije i za dva postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Sirogojnu i Mačkat u kako bi se zaštitile podzemne vode na ovim teritorijama, a namera je da se to isto učini i sa Sušičkim vrelima. Opština Čajetina je u svom budžetu predvidela 80 miliona dinara za izvođenje ovih radova.

You may also like...