Opština Čajetina dobija novu Strategiju održivog razvoja

ČAJETINA – Savet za održivi razvoj i edukaciju uputio je predlog za donošenje nove Strategije održivog razvoja opštine Čajetina sa novim temama životne sredine i klimatskih promena, kao i da se počne sa predstavljanjem edukativnog materijala „Klimatski paket“.

Odlučeno je da se pokrene inicijativa preko Zelenog saveta o novoj desetogodišnjoj Strategiji održivog razvoja opštine Čajetina pošto aktuelna ističe ove godine, i da se u nju unese tema klimatskih promena.

„Dogovorili smo da se da predlog opštini za izradu nove ili reviziju postojeće strategije gde bi se između svih ostalih oblasti koje su bitne za život stanovnika opštine Čajetina ta tema životne sredine proširila ili inovirala sa novom temom o klimatskim promenama i edukacijom na svim tim važnim temama vezano za klimatske promene“, kaže Zorica Milosavljević iz UG Zlatiborski krug

Opština Čajetina

Savet za održivi razvoj i eduakciju će prvo predstaviti Klimatski paket, obrazovni projekat namenjen ne samo školama u čije prevođenje je uključeno udruženje Zlatiborski krug i sa Ambasadorima održivog razvoja kroz projekat ENV net koji finansira EU.

„Smatramo da je jako važno krenuti od lokalnog nivoa uz pomoć stručnjaka i relevantnih dokumenata naučiti kako se možemo boriti protiv klimatskih promena. Klimatski paket sadrži važne informacije šta su to klimatske promene, kakva su iskustva iz drugih država, kakva su iskustva u Srbiji, daje smernice nastavnicima, prvenstveno kako klimatski paket koristiti u obrazovno – vaspotnim ustanovama“, kaže Aleksandra Mladenović iz organizacije Ambasadori održivog razvoja i koordinatorka programa eko škola u Srbiji.

Savet je nastao kao rezultat projekta „Cirkularna ekonomija“ čiji je nosilac bio Zlatiborski krug, a telo Saveta je pri osnovnoj školi Dimitrije Tucović u Čajetini.

Izvor: Zlatiborpress

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.