Oko 15.000 ljudi potpisalo peticiju „Rešenje za zagađenje“

SRBIJA – Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti (UZUZ) saopštilo je da je 15.000 građana do sada potpisalo onlajn peticiju „Rešenje za zagađenje“, kojom se od Vlade Srbije traži da umesto subvencija za električne i hibridne automobile, taj novac da za kupovinu ekoloških ložišta kako bi se ljudima zamenila stara ložišta koja su, kako kažu, jedan od glavnih zagađivača.

„Vlada Srbija je prošle i ove godine opredelila 120 miliona dinara za subvenciju električnih i hibridnih automobila, što je potpuno neracionalno trošenje para građana. Kada bi se zamenili svi automobili zagađenje bi opalo za samo 6 odsto“, objašnjavaju u UZUZ-u.

Oni objašnjavaju da je bolje da se taj novac preusmeri na menjanje starih ložišta koji su, pored termoelektrana, jedni od glavnih zagađivača.

„Umesto subvencionisanja jednog automobila, za isti novac bi pet siromašnih domaćinstava moglo da zameni svoje kućno ložište“, govore iz UZUZ-a.

Kako kažu, pre usvajanja budžeta, peticiju će predati predsednici Vlade Ani Brnabić, ministarki za zaštitu životne sredine Ireni Vujović, kao i predstavnicima poslaničkih grupa u Narodnoj skupštini.

Peticiju su pokrenuli, pored UZUZ-a, i Beogradska otvorena škola, Tim „Kreni-Promeni“ i više lokalnih ekoloških pokreta.

Izvor: N1

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.