Božićna dekoracija (VIDEO)

MAČKAT – Kod pravoslavnih vernika Božić je jedan od najvažnijih praznika, tog dana svi na svojim stolovima žele da imaju pored dobre hrane dekoraciju koja će im dodatno ulepšati prazničnu trpezu. Milesa Vujović iz Mačkata svake godine svoju Božićnu trpezu ukrasi na drugačiji način, a umesto novogodišnje jelke, napravila je pravo umetničko delo.

Milesa kaže da je ove godine rešila da napravi božićnu jelku.

„Kod nas svi kite jelku za Novu godinu, a na ovim prostorima bi za Božić trebali da kitimo badnjak. Osmislila sam jelku na kojoj će biti sve ono što treba da stoji na stolu za Božić. Na njoj su šišarke, kukuruz, suva šljiva i mala drvca koja se takođe iznose na sto“, rekla je Vujović.

Kreativnosti joj kako kaže nikada ne nedostaje, nje ima na pretek, a sve što napravi ima svoju simboliku, kao i edukativnu stranu.

„Nedavno sam odlučila da probam da napravim magarence jer me asociralo na Isusa kada je ulazio u Jerusalim. To mi je bilo lepo, a i na ovaj način može deci da se objasni naša vera, pa će i roditeljima biti zanimljivo da im objašnjavaju zašto se to magarence nalazi na božićnom stolu“, objašnjava Vujović.

Božićna dekoracija
Foto: ZooMUE

Zahvaljući Milesinim umetničkim delima, božićne trpeze imaće različite dekoracije tokom praznika. Zahtevi su razni, od praseta, potkovica, božićne pšenice, do onih koji traže jelke od šišarki, ona je tu da želje ispunjava. Ipak ima i svoj najdraži rad.

„Jedan od najdražih mojih radova je pećina u kojoj je rođen Isus Hrist. Tu su pastiri doneli drvo od Cera da bi zapalili vatru kako bi zagrejali tek rođenog Isusa. Takođe, ovde se nalazi i betlehemska zvezda i majka Marija“, govori ona.

Na kraju dana Milesa kaže da leže u krevet punog srca jer radi ono što voli, a tu ljubav prepoznaju svi koji žele da imaju nešto od njenih rukotvorina.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.