Odbijen zahtev Unije sindikata prosvetnih radnika, škola počinje 1. septembra

BEOGRAD – U Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja održan je sastanak između sindikata prosvete i predstavnika prosvetnih vlasti, koje smatraju da je bespredmetan predlog Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) o odlaganjju početka školske godine.

Kako je saopšteno iz USPRS, prosvetne vlasti su najavile da će lokalne samouprave snabdevati 110 hiljada prosvetnih radnika sa maskama, a da će se zdravstvena situacija u školama pratiti i procenjivati na 15 dana.

Iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije posebno ističu da ovom sastanku nije prisustvovao ministar prosvete Mladen Šarčević.

Podsetimo, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da nije za pomeranje početka školske godine.

„Uputstvo o nastavi nismo mogli da damo ranije jer niko nije mogao da predvidi razvoj epidemiološke situacije“, rekla je Ana Brnabić novinarima.

OŠ Stevan Joksimović, Rogačica
foto.zoomue

„Sve će zavisiti od toga šta je najbolje za učenike i njihove porodice“, izjavila je premijerka uz konstataciju da nema potrebe da se početak školske godine odlaže za dve nedelje, jer je bilo dovoljno vremena za pripremu.

„Važno je da deca krenu u školu, naročito najmlađi. Treba da poštujemo rokove“, rekla je Brnabić.

Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“ predložio je u dopisu Ministarstvu prosvete, da Krizni štab razmotri mogućnost da se za školsku decu po povratku iz inostranstva uvede samoizolacija ili dostavljanje negativnog testa na korona virus, a ne samo upozorenje.

Sindikat je ocenio da izostanak takvih učenika na početku školske godine ne bi bio prepreka njihovom obrazovanju.

„Istovremeno sprečiće se potencijalno širenje infekcije u školi i dodatno obezbediti bezbedni uslovi za obrazovno-vaspitni rad“, piše u dopisu koji je sindikat uputio Ministarstvu .Podsetimo, epidemiolog Predrag Kon izjavio je ranije danas da je moguće da će Krizni štab za borbu protiv koronavirusa preporučiti da deca koja su bila u inostranstvu novu školsku godinu započnu deset dana kasnije, zbog postojanja rizika da se u zemlju vrate zaraženi virusom.

„To je važna stvar o kojoj ću pričati na sledećem sastanku Kriznog štaba. Tako bi se rizik od zaražavanja dece u školama smanjio na najmanju moguću meru. To je moja lična ideja koja ima smisla i dobro bi bilo ako bi se usvojila barem kao preporuka“, kazao je Kon za „Politiku“.

FoNet

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.