Aronija – bobica zdravlja (VIDEO)

GOSTINICA, UŽICE – O uzgajanju aronije počelo se pričati pre pet godina u užičkom kraju. Podignuti su prvi zasadi, ali uprkos promovisanju njenih lekovitih svojstava i dalje nije osiguran otkup ovog voća. Zato se, oni koji ih imaju, odlučuju sami da je prerađuju.

U voćnjaku Miodraga Maksimovića u Gostinici među malinama, kupinama, borovnicom, kruškom viljamovkom, jabukom i šljivom, nalazi se i najmlađi zasad aronije. Obrađuje se kao i ceo voćnjak, potpuno organski, a stiže na berbu u narednih mesec dana.

„Imam 200 sadnica, nisu zahtevne za uzgoj, traže da nema korova. Kad ih oberemo zamrznemo, pa ide u sok. Dajem ih prijateljima. Želim ljudima da pomognem, jer je zdravlje u pitanju, ljudi su zahvalni“, kaže Miodrag.

U sok će otići skoro tona i po roda koliko očekuju da uberu, jer je otkupna cena u svežem stanju niska, iako se kada se pojavila na ovim prostorima pričalo na veliko o njenoj potražni zbog lekovitih svojstava. Male tamne bobice  pune hranjivih materija i antioksidanasa, poboljšavaju cirkulaciju krvi, jačaju krvne sudove i smanjuju rizik od srčanih bolesti, održavanju normalan krvni pritisa, imaju porotivupalna svojstva, štite od mnogih degenerativnih bolesti, poput raka i bolesti srca, štite oči od formiranja katarakte, održavaju zdravlje urinarnog trakta i probavu, pomažu u regulisanju telesne tezine i usporavaju proces starenja.

„U svežem stanju je niko ne traži, narod je specifičan, slabo pridaje značaj zdravlju. Nekad narodu nije skupa paklica cigareta, a skupo mu da plati pola litra soka od aronije“, dodaje Miodrag.

Uzgoj aronije u užičkom kraju počeo je pre pet godina, ali i dalje nije uspostavljena relacija proizvođač-otkupljivač.

maksimovic aronija
Berba počinje za mesec dana, foto:ZooMUE

„Imamo zasada i u Krivoj Reci, Zlakusi, ali nema ekonomske efikasnosti, nema dobru cenu i nema otkupa“, kaže Snežana Janjić iz PSSS Užice.

Zato Maksimovići odlučuju da sami prerađuju aroniju. Imaju pasterizator, prese za ceđenje, trebalo bi da opreme objekat po standardima i nabave hladnjaču, a onda mogu da proizvode čuvaju i plasiraju na tržište, u sokovima, džemovima ili sušene.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.