Novi staklenik za sadnice Pančićeve omorike

BAJINA BAŠTA-U rasadniku ,,Lug“ u Bajinoj Bašti postavljen je novi staklenik sa kapacitetom proizvodnje od 20.000 komada sadnica četinara: Pančićeve omorike, jele i smrče.

Staklenik je okvirno spoljne dimenzije 21×4,3 m. Sastoji se od kontejnera sa ćelijama 4,5×4,5 m, postavljenim na radne stolove sa grejanjem i obezbeđenim sistemom za orošavanje. Staklenik je izgrađen od čelične konstrukcije sa odgovarajućom pokrivkom i obezbeđenim ventilacionim otvorima, odnosno sistemima za bočno provetravanje, kao i sistemom za zalivanje – orošavanje.

foto.nacionalni park tara

Zbog samog očuvanja genofonda i osobenosti i značaja Pančićeve omorike kao pionirske vrste, koja ima sposobnost naseljavanja i obnavljanja narušenih staništa i vrste koja po svojim biološkim i ekološkim osobinama ima preduslove za široku upotrebu u ozelenjavanju površina u urbanim sredinama (otpornost na izduvne gasove, dim i prašinu), neophodno je iz više razloga primenjivati kontejnersku proizvodnju sadnica. Primenom kontejnerske proizvodnje sadnica, koja obezbeđuje prijem većeg broja jedinki iz kilograma (veoma skupog) semena, postiže se veća rentabilnost same proizvodnje.

,,Ovakve sadnice imaju prednost u odnosu na klasične sadnice, jer je kraći proizvodni ciklus, bolji prijem i lakša adaptacija na stanište, jer već imaju busen. Proizvodnju je moguće organizovati u zatvorenom prostoru, što daje veći potencijal za izbegavanje suše, pa je i pošumljavanje sa takvim sadnicama lakše.“- ističe Nebojša Mitrović, šef Službe za zaštitu i gajenje šuma u JP ,,Nacionalni park Tara“.

NP Tara

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.