Kroz projekat do vrtića u Karanu (VIDEO)

UŽICE – Početna konferencija projekta „Uspostavljanje uslova za kvalitetno i pristupačno obrazovanje u ruralnom području sela Karan“ održana je danas u Užicu. Nakon realizacije projekta biće otvoren potpuno novi objekat Predškolske ustanove Užice u selu Karan.

Gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević kaže da izdravajem sredstava za ovu namenu grad nastavlja jedan veliki investicioni ciklus koji su započeli u ovoj godini.

“Ovo je projekat koji je od izuzetnog zanačaja za grad. Nadam se da će nakon završetka radova u Mesnoj zajednici Karan, a očekujemo da će to biti 1.septembar,  iako je rok 18 meseci, novi objekat imati kapacitet za 50 mališana iz Karana i okolnih sela, i da će biti u sklopu Predškolske ustanove Užice.  Ukupna vrednost ovog projekta  je 430.000 dolara, od čega je učešće donatora 200.000, a grad je iz budžeta obezbedio 230.000 dolara.”

Projekat finansira Evropska unija preko programa „EU PRO plus“, koji u Republici Srbiji realizuje kancelarija UN za projektne usluge „UNOPS“.

“Evropska unija sprovodi  trenutno 33 projkta u Srbiji, kojima će biti unapređeno stanje sportskih, obrazovnih, zdravstvenih, kulturnih, socijalnih i drugih objekata, kao i objekata javne infrastrukture, odnosno, javne administracije. Grad Užice je jedna od najsupešnijih lokalnih samouzprava, jer je na javnom pozivu koji je raspisan prošle godine, dobio dva projekta. Pored ovog projekta u Karanu, to je i rekonstrukcija ATD-a, odnosno Antituberkuloznog  dispanzera,” kaže Slobodan Derikonjić, viši asistent za infrastrukturu programa “EU PRO plus“. On dodaje da se dosadašnjim radom pokazalo da je Užice pouzdan partner na realizaciji projekata.

Inače, u proteklih nekoliko meseci završena je energetska sanacija tri osnovne škole i jednog vrtića, potpuno je rekonstruisana Osnovna škola u Gostinici, rekonstruisana je fasada Osnovne škole Dušan Jerković, a potpisan je i ugovor za energetisku snaciju Prve osnovne škole Kralja Petra drugog. Plan je da u sledećoj godini bude završen vrtić na Carini, čija je izgradnja počela.

“Ono što nam je prioritet u sledećoj godini, je da ovakve projekte realizujemo i u drugim seoskim mesnim zajednicama, odnosno, da otvorimo što više vrtića u selima. Želimo da mališani imaju dobre uslove, koji se apsloutno neće razlikovati od uslova koje imaju mališani u gradu, pre svega za njihovo bezbrižno odrastanje i kvalitetno obrazovanje,” rekla je gradonačelnica.

Grad Užice je konkurisao i novom javnom pozivu u okviru programa “EU PRO plus”, za projekte ekonomske infrastrukture,  koji je nedavno završen, a čiji se rezultati uskoro očekuju.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.