Na Tari se gradi po novim pravilima

TARA, BAJINA BAŠTA – Nakon usvajanja novog Prostornog plana za područje posebne namene Nacionalnog parka Tara, na ovoj planini su na snazi nova pravila za izgradnju objekata. Akcenat je stavljen na tradicionalno graditeljsko nasleđe ovog prostora, uz obaveznu upotrebu prirodnih materijala.

Tara Mitrovac

„Novina je da se na objektima ne dozvoljava potpuno malterisanje fasade, njen malterisani deo može biti samo 50 odsto ukupne površine, dok ostatak mora biti drvo ili kamen. Uslov je, takođe, bela boja ili svetli tonovi pastelnih nijansi na malterisanim delovima, kao i isti ton ukoliko se grade grupacije objekata“, navodi Miloš Jelisavčić iz Odeljenja za poslove urbanizma, građevinarstva i imovinsko-pravne poslove opštine Bajina Bašta.

Arhitektonska obrada stambenih, vikend, pomoćnih i ekonomskih objekata mora se prilagoditi neposrednom ambijentu.

„U skladu sa klimatskim uslovima i tradicijom ovog područja, za vikend objekte obavezna je primena pre svega kamena, drveta, kosi krov i pokrivač od šindre, crepa ili imitacije šindre, čime će se očuvati ambijentalne vrednosti područja i formirati jedinstveni karakter prostora, odnosno „duh mesta“. Delovi zgrade, njen strukturni oblik i izgled trebalo bi da budu u duhu dinarske brvnare „osaćanke“ koja je na ovom području dala svoj doprinos narodnoj arhitekturi i graditeljskom nasleđu… Krovovi su zbog klimatskih uslova kosi, strehe imaju blaži nagib od krovova“, navodi se, u dokumentu.

eKapija, ZooMUE

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.