20.JPF od 8-14.novembra (video)

UŽICVE – U prostoru „Muzeja Jugoslovenskog pozorišnog festivala u nastajanju“ danas je  najavljen 20.  Jugoslovenski pozorišni festival koji se održava od 8.do 14.novembra i  program  „Okupljeni na Trgu partizana“ kojim će se obeležiti 70 godina pobede nad fašizmom.

 

Pod sloganom „No pasaran“ u  Narodnom pozrištu Užice biće izvedeno sedam predstava: Razbijeni krčag, Jugoslovenskog dramskog pozorišta Beograd, Divlje meso, Narodnog pozorišta Sarajevo, Životinjska farma, Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca Rijeka, Kazimir i Karolina, Ateljea 212 Beograd, Urnebesna tragedija, Crnogorskog narodnog pozorišta Podgorica, Svrati, reče čovek ili san o zavičaju, Narodnog pozorišta Užice i Radni naslov Antigona, Zagrebačkog kazališta mladih Zagreb.

Direktor i koselektor festivala  Zoran Stamatović je rekao da su on i njegov kolega Bojan Munjin imali težak zadatak da izaberu sedam predstava, jer je ove godine blago pomeren kvalitet predstava u Srbiji, a takav trend očekuje da se nastavi i u narednom periodu.

„Pozorište se ne bavi samo golom egzistencijom, već i moralnim vrednostima, protiv isključivosti, primitivizma.Pokušavamo da afirmišemo značajne vrednosti i da kroz pozorište menjamo svet ,naravno u onoj meri u kojoj pozorište to može“, rekao je Stamatović .

Selektor JPF-a Bojan Munjin istakao je da je došlo do promene u pozorišnom repertoaru u celom regionu.
„Imamo dosta predstava koje iskazuju saosećanje sa problemima svakodnevice.To nisu nove poetike,alternativne predstave.Neerv saosećanja sa vremenom je danas u pozorištu jako prisutan,a Užičani će videti sedam takvih predstava na ovogodišnjem festivalu“,kaže Munjin.

Predhodnica festivala „Okupljeni na Trgu partizana „održava se od 7. do 9. novembra.

Održavanje festivala i ove godine finansijski su podržali Ministarstvo kulture i grad Užice.
ZooM

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.