Libergraf traži izradu Lokalnog programa zaštite životne sredine

UŽICE – Građanska čitaonica Libergraf podnela je gradonačelnici Užica peticiju sa potpisima 1.620 građana koji zahtevaju da se što skorije izradi i usvoji Lokalni program zaštite životne sredine. Tim povodom, objavili su saopštenje koje prenosimo:

„Grad Užice trenutno nema važeći planski dokument u oblasti zaštite životne sredine. Lokalni ekološki akcioni plan prestao je da važi 2016. godine. Nepostojanje javne politike zaštite životne sredine na lokalnom nivou dovodi u pitanje i ispunjenost ustavnog prava građana na zdravu životnu sredinu i informisanost o stanju životne sredine.

Pored toga, svedoci smo da se Grad Užice dugi niz godina susreće sa ozbiljnim problemima na skoro svim poljima zaštite životne sredine. Reka Đetinja koja protiče kroz grad služi kao kanalizacioni kolektor i u nju se, bez ikakvog tretmana, ispuštaju sve otpadne vode. Prekomerno zagađenje vazduha posebno je izraženo tokom zimskih meseci, kada preko 18.000 individualnih ložišta i nekoliko većih kotlarnica, nekontrolisano i bez tretmana, u vazduh ispusti velike količine produkata sagorevanja čvrstog goriva.

Problem snabdevanja grada pijaćom vodom iz 2013. godine, do kog je došlo zbog zagađenja akumulacije Vrutci cijanobakterijama, rešen je dogradnjom i modernizacijom fabrike za preradu vode, ali na polju zaštite i sanacije akumulacije, koja se i dalje koristi za vodosnabdevanje, nije urađeno ništa.

Klisura Đetinje i dalje čeka zvaničnu zaštitu
Foto:ZooMUE

Zbog svega navedenog smatramo da je neophodno izraditi i usvojiti Lokalni program zaštite životne sredine, kao krovni dokument u ovoj oblasti na lokalnom nivou. Programom bi se, na osnovu procene stanja i utvrđivanjem problema i prioriteta, definisale aktivnosti u cilju zaštite i unapređenja stanja životne sredine na teritoriji grada Užica u periodu od 10 godina.

Peticiju je u periodu od 11. do 17. marta, na štandovima Građanske čitaoniice „Libergraf“ , potpisalo 1.620 građana. Svoj stav o neophodnosti izrade i usvajanja Lokalnog programa zaštite životne sredine, građani su iskazali i na javnim konsultacijama, održanim 10. i 15. marta 2022. godine, u svečanoj sali Gradske kuće.

Ukoliko lokalna samouprava u roku od dve nedelje ne odgovori na ovu peticiju, ne predloži jasan plan izrade Lokalnog programa zaštite životne sredine i ne zapošne dijalog po ovom pitanju sa zainteresovanom javnošću, dole potpisani građani će iskoristiti svoja ustavna i zakonska prava na slobodu okupljanja, prava na slobodu udruživanja i prava na slobodu govora.“, navodi se u saopštenju.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.