Vlada Švajcarske podržala festival Interakcija

POŽEGA – Projekat „Interakcija 2022” Nezavisnog filmskog centra Filmart iz Požege, podržan je od strane Vlade Švajcarske, u okviru prvog poziva za realizaciju kulturnih i umetničkih projekata i realizaciju partnerskih projekata u okviru programa Kultura za demokratiju. Filmart je, tim povodom, objavio saopštenje za medije, koje prenosimo:

„Kultura za demokratiju pruža podršku nezavisnoj kulturnoj sceni u Srbiji da, koristeći kulturu i umetnost, podstiče kritičko i kreativno razmišljanje o društvenim temama koje su od važnosti za lokalne zajednice. Takođe, projekat Kultura za demokratiju podstiče saradnju aktera na nezavisnoj kulturnoj sceni, kreirajući na taj naćin prostor za promociju pluralističkih vrednosti i interkulturalnog dijaloga u Srbiji. Prva faza projekta traje od oktobra 2021.godine do februara 2025. i podržava ga Vlada Švajcarske, a sprovodi Hartefakt fond.

Projekat „Interakcija 2022” je podržana u okviru poziva za partnerske projekte Grantovi za partnerske projekte dodeljeni su za realizaciju kulturnih i umetničkih projekata koji se realizuju u saradnji dve ili više organizacije i na taj način omogućavaju povezivanje različitih vrsta kulturnih aktera i inicijativa, kao i da jačanje kapacitete partnera za razvoj i implementaciju društveno angažovanih, kulturnih i umetničkih projekata. U okviru ovog poziva, pristiglo je 40 projektnih aplikacija od kojih je podržano 6 projekata.

Projekat „Interakcija“, kao međunarodni studenstki filmski kamp se realizuje od 2006. godine na teritoriji Zapadne Srbije. Od ove godine, kroz intersektorsku partnersku saradnju projekat se dalje razvija u formu trodelnog programa – Interakcija: studentski filmski kamp (I: SFK), Interakcija: festival kratkog dokumentarnog filma (I: FKDF) i Interakcija: radionica dokumentarnog filma (I: RDF). U toku 2022 godine, u okviru kampa biće producirana tri kratka dokumentarna filma u čijoj produkciji će uzeti učešće 15 studenata filmskih škola iz celog sveta. Festival je posvećen kratkim, kreativnim dokumentarcima, koji originalnošću i inovativnošću doprinose pomeranju granica dokumentarnog filma, dok je radionica dokumentarnog filma namenjena svima onima koji žele da unaprede znanje i veštine iz kreativnog dokumentarnog filma“, navodi se u saopštenju.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.