Kovački zanat zlata vredan (VIDEO)

BAJINA BAŠTA – Preko 40 godina Milija Bogdanović iz Bajine Bašte bavi se kovanjem gvožđa, a ovaj zanat počeo je da uči u Zaovinama 1970 godine.

kovac
Foto: ZooMUE

„Na zanatu sam bio tri godine, kada sam to završio išao sam na praksu kod jednog kovača u Bajinoj Bašti. Posle prakse polagao sam ispit za kvalifikaciju u obrazovnom centru“, kaže kovač Milija Boganović.

Nekada je u selima najvažniji čovek bio kovač , bez čijih usluga se nije moglo u njivu, a ni u seču drva. Iako ovaj zanat polako odlazi u zaborav, kako kaze Milija posla i dalje ima.

„Još uvek postoje volovi i plugovi koji idu u njive gde ne mogu traktori da uđu. Mi te plugove navarimo, proširimo, produžimo i onda ljudima to odgovara“, dodaje Milija.

Kovnje gvožđa
Foto: ZooMUE

Prema njegovim najtraženiji su raonici, plugovi, klinovi za balvane, kao i potkovice za volove. On je jedan od retkih kovača u ovom delu Srbije, jer mlade ljude ne zanima ovaj posao.

„Niko ne uči, nikoga ne zanima i niko ne voli ovaj posao. Ja sam molio momke da nauče i sina sam terao bar sekiru da poklepa, ali neće kaže. mene to me ne zanima i ne volim“, ističe kovač Milija.

Kako kaže Milija ovaj zanat nema se kome preneti, jer su vremena drugačija, ali ipak ukoliko mu se neko javi, rado će na njega preneti svoje znanje, jer svaki zanat je zlata vredan.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.