Iscrtavanje drveta vatrom (VIDEO)

UŽICE – Pirografija je umetnost isrctavanja drveta i drugih materijala sagorevanjem. Mirajna Novaković iz Užica gledajući svoje kolege kako stvaraju umetnička dela na drvetu iscrtavajući ih pirografom odlučila je da se i ona oproba u ovoj tehnici.

„Palo mI je na pamet da probam i ja jer dobro crtam, pa ako budem mogla to da radim super, ako ne nikom ništa. Međutim ispostavilo se da mogu, ali na neki svoj način“, kaže pirografičarka Mirjana Novaković.

Pirografija
Foto: ZooMUE

Prema Mirjaninim rečima, nije teško raditi sa pirografom, ali je neophodna koncentracija i smirenost kako bi svaka slika ispala onako kako smo zamislili. Ona za rad najviše koristi drvo lipe, ali postoji još materijala na kojima se može raditi.

„Može da se radi na koži, kartonu. Ovo trenutno što je ispred mene je čamova daska, na njoj može da se radi, ali ponvaljam najbolja je daska od lipe, jer je mekanija i lepša za rad“, ističe Mirjana.

Pirograf
Foto: ZooMUE

Prva slika koju je uradila bila je manastir Ostrog , koju je poklonila, a ono sto najviše voli da oslikava su ikone.

Pirografija zahteva dosta vremena jer se u potpnosti radi rukom, a svaka linija se posebno iscrtava. Nakon što se završi pirografisanje, drveni predmet se obično premaže zaštitnim slojem.

Za zatitini sloj obično se koristi ulje koje se zove firnajz, a od trenutka kada nabavi drvo na kom će raditi potrebno joj je od 3 do 5 dana da slika bude gotova u potpusnoti gotova. I svaki umetnik ima različit princip rada.

„Ja krećem od najtamnijih delova i onda se senči ka svetlijim. Nekada imam slike kod kojih moraju da se se izvlače različite nijanse. Svaki umetnik ima svoj princip kako radi i kako mu je najlakše“, dodaje pirografičarka.

Većinu svojih slika Mirjana pokloni, a jedan deo stavlja na humanitarne licitacije, kako kaže tu jedino dostignu svoju pravu vrednost.

You may also like...