Fudbaleri Slobode u akciji davanja krvi za pomoć Luki (VIDEO)

UŽICE – U Užicu i još nekim okolnim opštinama u toku je akcija dobrovoljnog davanja krvi radi analize matičnih ćelija za pomoć obolelom dečaku Luki. Među učesnicima su i prvotimci i stručni štab Slobode, koji su ekipno dali krv u odeljenju za transfuziju Opšte bolnice.

Iz GFK Sloboda ističu da su i prethodnih godina učestvovali u akcijama sličnog tipa i da je početna inicijativa naišla na jednoglasno odobravanje svih u klubu.

„Pozvao bih sva sportska društva da urade isto što i mi. Izdvojićemo dvadesetak minuta svog vremena da damo rkv i tako pomognemo ne samo Luki, već možda i nekom drugom detetu u Srbiji“, kaže kapiten Slobode, Bogdan Miličić.

„Sportisti treba da budu uzor. To su ljudi sa zdravim organizmom i samim tim mogu mnogima da pomognu u ovakvim i sličnim akcijama. Nadamo se da će dati primer drugim građanima Užica“, kaže portparolka Slobode, Milica Avramović.

Jedan od pokretača akcije je užička Kancelarija za mlade. Kažu da su veoma zadovoljni odzivom tokom prvih pet dana, s obzirom na to da su osim Užica, interesovanje za pomoć izrazile i još neke opštine Zlatiborskog okruga.

„Treba raditi sa mladima i razviti kod njih kulturu da već kada postanu punoletni dođu na ovakve akcije i prijave se u registar donora, koji je praktično prazan. Možda neće pomoći SAMO nekome u Srbiji, već nekome u Evropi. Luka će nam pomoći da shvatimo značaj ovakvih akcija, a mi ćemo pomoći njemu da pobedi ovo što mu se desilo, a što može da se desi bilo kome od nas“, kaže Marija Maričić, koordinatorka Kancelarije za mlade.

Fudbaleri Slobode donirali krv za pomoć Luki
Foto: ZooMUE

Za razliku od procedure doniranja trombocita, za davanje matičnih ćelija poželjno je da se one uzmu od najbližih srodnika. Takođe, važno je da potencijalni donor bude sa bližeg geografskog područja.

„U Lukinom slučaju ni otac ni majka nisu bili podudarni, zato smo krenuli u čitavu akciju. Rađena su istraživanja i prema njima uspešnost transplatacije povećava se za 30 odsto ukoliko je donor sa istog geografskog područja“, kaže Jasmina Kostić iz užičkog ogranka udruženja Leuka.

Organizatori akcije napominju da se davalac krvi ulaskom u registar potencijalnih donora ni na koji način ne obavezuje na doniranje. Takođe, ističu da je postupak uzimanja matičnih ćelija bezbolan i sličan davanju krvi i da se obavlja bez anestezije ili bilo kakvih hirurških zahvata.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.