Održana komemoracija povodom smrti Danice Milosavljević, poslednjeg ženskog narodnog heroja Jugoslavije (VIDEO)

UŽICE – Povodom smrti poslednjeg ženskog Narodnog heroja Danice Dane Milosavljević u užičkoj gradskoj kući održana je komemorativna sednica na kojoj su prisustvovali članovi porodice, prijatelji i predstavnici grada Užica.

Danica je rođena 1925. godine u Biosci, sa 16 godina postala je član SKOJ-a, nosilac je partizanske spomenice 1941. i drugih jugoslovenskih odlikovanja. Ordenom Narodnog heroja odlikovana je 1953., a Putin ju je odlikovao povodom 75 godina od borbe protiv fašizma. Nalazila se na raznim odgovornim funkcijama kao član Glavnog odbora SUBNOR-a Srbije i član Saveznog odbora SUBNOR-a Jugoslavije, član Glavnog odbora AFŽ Srbije i Saveza ženskih društava Srbije, član Izvršnog komiteta SSRN Srbije…

„Opraštamo se od istaknutog ratnika, društveno političkog radnika naše užičke i srpske heroine. Otišla je jedna od najhrabrijih, najodanijih i najčasnijih Užičanki i pamtićemo je kao najbolju od nas. Ceo njen život bio je borba za pravednije društvo i Užice joj duguje trajno obeležje“, poručio je potpredsednik SUBNOR-a Užice Milić Vukić.

Narodni poslanik i predsednik SPS-a Užice Neđo Jovanović rekao je da je Danica bila veliki čovek, a da to govore dela koja su ostala iza nje. „Ostavila je ideal slobode, kao najviši ideal koji postoji, dužni smo da joj se pokonimo za ono što je činila za nas i državu“, rekao je Jovanović.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković kazao je da je Danica ceo svoj život sledila ideju poštenja, požrtvovanja i hrabrost kao jedini put da se stvori humanije društvo.

„Opraštamo se od Užičanke koja je bila primer čestitosti, samopregora, požrtvovanja i solidarnosti i kao takvu ćemo je mi Užičani pamtiti“, pručio je Petković.

Danica je umrla 26. februara, a biće sahranjena u subotu, 3. marta u 10 časova na Novom groblju u Beogradu.

You may also like...