FECI škola filma za srednjoškolce

POŽEGA – U organizaciji Nezavisnog filmskog centra Filmart, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije od 2011. godine realizuje se Filmski edukativni centar Interakcija (FECI), petomesečni edukativni program namenjen srednjoškolcima sa teritorije Moravičkog i Zlatiborskog okruga koji žele da nauče kako se piše scenario, snima, montira i režira film.

FECI 2022 će biti realizovan tokom pet meseci (oktobar 2022 – februar 2023) u Požegi, subotom, prema utvrđenom rasporedu i programu rada. Petnaest polaznika, u toku prva tri meseca, kroz predavanja i realizaciju praktičnih vežbi, biće upoznati sa osnovama pisanja scenarija, kao i osnovama jezika i gramatike filma, a zatim će kroz konsultacije sa mentorom učestvovati u produkciji kratkometražnog igranog filma. Pored stalnog predavača i mentora, reditelja Dejana Petrovića, biće angažovani i gostujući predavači, afirmisani filmski autori.

Pravo učešća na konkursu imaju srednjoškolci koji su rođeni ili pohađaju školu na teritoriji Zlatiborskog ili Moravičkog okruga i koji dostave ispravno popunjen online prijavni obrazac, najkasnije do 2. oktobra.

FECI škola filma za srednjoškolce
Foto: Filmart

Do sada FECI je pohađalo oko 120 polaznika od kojih je njih 24 upisalo ili diplomiralo na filmskim akademijama. Filmovi snimljeni u okviru FECI ostvarili su zapažene rezultate – na 42. Reviji filmskog stvaralaštva dece i omladine Srbije, 2013.godine, u Muzeju jugoslovenske kinoteke, kratkometražni igrani film Jovane Avramović „Ožiljak“ osvojio je dve nagrade – Gran pri i Nagradu za najbolji zvuk.

Takođe, jedan od bivših polaznika FECI-ja, Matija Gluščević je i ko-reditelj filma  „Da li ste videli ovu ženu?“ , koji je nedavno premijerno prikazan na 79. Venecijanskom festivalu u okviru takmičarskog programa „Nedelja kritike“ (reditelji: Dušan Zorić i Matija Gluščevića).

Program FECI 2022 je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, realizuje se uz saglasnost Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i besplatan je za polaznike.

(izvor: Filmart)

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.