Đenić :Užice ima planove,ali aerozagađenje nije kratkoročni problem (VIDEO)

UŽICE-Za razliku od drugih ugroženih gradova u Srbiji Užice je jedino još 2015.godine uradilo Kratkoročni plan sa merama u cilju postizanja dozvoljenih graničnih vrednosti za kvalitet vazduha,izjavila je za ZOOMUE stručna savetnica u Odeljenju za zaštitu životne sredine Dunja Đenić.

„Dobro je da se podstaklo interesovanje svih nadležnih institucija za rešavanje ovog problema na nivou republike.Užice je napravilo znatan pomak u odnosu na ostale lokalne samouprave.Juče je dobijena i saglasnost Ministarstva na Dugoročni plan kvaliteta vazduha od 2019.do 2023. „,naglasila je Đenićeva za ZOOMUE.

Đenića je to istakla komentarišući izjavu ministara zaštite životne sredine Goran Trivan da je resorno ministarstvo u vezi sa smanjenjem zagađenja vazduha uradilo sve što je u njegovoj nadležnosti, navodeći da su lokalne samouprave te koje su zakonski odgovorne za kvalitet vazduha na svojoj teritoriji, ali da većina nema plan njegove zaštite.

Među najvećim zagađivačima vazduha u Užicu su kotlarnice Doma zdravlja i bolnice,dok je 70 odsto kapaciteta Gradske toplane konvertovano sa mazuta na gas.

Đenićeva ističe da su budžetom grada Užica za ovu godinu opredeljena određena sredstva za rekonstrukciju kotlarnica objekata Zdravstvenog centra.

A u Užicu je više od 16 000 individaulnih ložišta koji dodatno zagađuju vazduh. 

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine 2018. godine Užice je imalo 154 dana sa povećanom koncentracijom zagađujućih materija,a prošle 90 dana ,što je potvrda da mere daju prve rezultate.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.