DS obeležila 15-tu godišnjicu od ubistva Đinđića (VIDEO)

UŽICE-Gradski odbor Demokratske stranke Užice obeležio je parastosom u crkvi Svetog Marka  15 godina od ubistva predsednika Demokratske stranke i prvog demokratskog premijera Srbije  Zorana Đinđića.

Predsednik Gradskog odbora DS Užice Jovan Marković rekao je da ova stranka obeležavanjem 12.marta želi da sačuva sećanje na Zorana Đinđića koji  je bio i jedan od osnivača DS-a u kojoj je bio predsednik Izvršnog odbora. Od januara 1994. godine do ubistva je bio predsednik Demokratske stranke.

„Đinđić je svojim delom trasirao put evropske Srbije i njegov najveći politički uspeh je što su njegovi politički protivnici prihvatili tu ideju,ali je neuspešno sprovode.Mislim da će tek godine koje dolaze potvrditi njegovo životno delo“,rekao je Marković.

On je istakao i da bi Đinđić bio jako razočaran sadašnjom političkom scenom Srbije i rezultatom koji je Demokratska stranka postigla na lokalnim izborima u Beogradu.

„I sam je bio svedok da ideje DS-a i razvoja institucija jako teško idu u Srbiju.On je takođe imao veoma malu podršku za sve ideje i planove,a ljudi su tek nakon njegovog ubistva postali svesni onoga šta je govorio“,naglasio je Marković.

 

Zoran Đinđić je prvi premijer Srbije posle pada režima Slobodana Miloševića 2000. godine i dolaska na vlast Demokratske opozicije Srbije (DOS). Za vreme njegovog mandata je pokrenut proces demokratizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi.

Đinđićeva vlada se zalagala za saradnju s Haškim tribunalom za ratne zločine i za vreme te vlade je uhapšeno i tom sudu izručeno nekoliko optuženika, među kojima i bivši predsednik Srbije i SRJ Slobodan Milošević.

Zoran Đinđić je ubijen 12. marta 2003. godine u dvorištu zgrade Vlade Srbije. Za njegovo ubistvo na 40 godina zatvora je osuđen oficir Jedinice za specijalne operacije Resora državne bezbednosti Zvezdan Jovanović. Na istu kaznu za organizovanje ubistva je osuđen i komandant JSO Milorad Ulemek.

Politička pozadina ubistva Đinđića do sada nije otkrivena.

 

You may also like...