Primarna selekcija otpada u Čajetini

ČAJETINA – Usvajanjem plana za primarnu selekciju otpada Čajetina je na korak do ostvarenja cilja da do sledeće godine postane prva ekološka opština u Srbiji, a poslednjih dana intenzivirane su i aktivnosti na terenu.

U saradnji sa zaposlenima u Regionalnoj deponiji Duboko, gde se otpad odlaže, u JKP „Zlatibor“ odlučili su da primarnu selekciju započnu kroz sistem dve kante.

Plan je da svaka kuća dobije dve kante, za suvi i mokri otpad, a kada je reč o zgradama, odnosno kolektivnom stanovanju kontejneri će biti smešteni u dvorištu ili samoj zgradi.

Svi kontejneri sa javnih površina biće povučeni, a predstavnici Opštine Čajetina očekuju donaciju od Švedske, gde su bili u studijskoj poseti i videli kako se selektuje otpad, u vidu kanti za odvajanje otpada, kamiona smećara i neophodne opreme kako bi sistem sekekcije otpada u potpunosti zaživeo.

Veliki problem na području Čajetine, ali i grada Užica je i klanični otpad, pa se već sada radi studija kako bi se i ovaj otpad odlagao na pravilan način bez zagađivanja okoline.

Primarna selekcija otpada uspostavljena je i na svim seoskim pdoručjima, a važan deo posla jeste edukacija stanovništva o značaju selekcije. Odlaganje kabastog, klaničnog ili građevinskog otpada kao i pepela, na način na koji je to do sada rađeno, biće strogo kontrolisani.

Da se sa reči poako prelazi na dela potvrđuje i podatak da je krajem prošle godine na Zlatiboru postavljeno prvo reciklažno ostrvo sa 20 kontejnera, od čega je 15 za suvi, a pet za mokri otpad. Namenjen je korisnicima koji posluju u TC Zlatibor.

You may also like...