Moravica i Skrapež poplavili stotine domaćinstava (VIDEO)

IVANJICA, ARILJE, KOSJERIĆ – Zbog obilnih padavina Moravica se izlila u Ivanjici i Arilju, a Skrapež u Kosjeriću. Stotine domaćinstava pod vodom.

Vodsotaj Moravice u Ivanjici je naglo počeo da raste dva sata nakon ponoći. Voda je odnela dva mosta, nekoliko sela je odsečeno, a odroni su se pojavili na desetini putnih pravaca.

„Most kod Šuma je polomljen na pola, privredni subjekti u Međurečju su nam kompletno poplavljeni, kao i kuće u delu Međurečja, Grabovice, Senjaka, Cernjeva, Ključa… Brana je otvorena do pola, pokušavamao da se dogovorimo sa ljudima iz elektordistribucije da otvore branu kompletno“, kazao je zamenik predsednika opštine Ivanjica Momčilo Mitrović.

Arilje poplave malinjak
Foto: ZooMUE, poplave u naselju Grude

Voda je odnela deo obale i puta kod Brusnika, pa je magistralni put Ivanjica – Arilje zatvoren.

Moravica se od Ivanjice ka Arilju izlila celim tokom i poplavila nekoliko stotina domaćinstva i njive. Voda se izliva kod mostova i svi su zatovreni za saobraćaj koji se preusmerava na alterenativne pravce. Vanredna situacija je proglašena u deset mesnih zajednica.

“Sve nam je pod vodom. Angažovana je sva mehanizacija da čisti kod mostova. Evakuišemo ugroženo stanovništvo. Apelujemo na sve koji mogu da nam pomognu da dobijemo čamac, jer imamo 12 porodica koje su ugrožene i na drugačiji način ne mogu da izađu iz kuća ,” rekao je predsednik opštine Arilje Miloš Nedeljković.

Najkritičnije je u naselju Gruda koje se nalazi na potezu od 900 metara između Moravice i Rzava, a prema Nedeljkovićevim rečima, diže se i nivo Rzava.

“Nivo vode na Rzavu raste brzo, obavestili smo građane da bar isele stoku”, dodao je Nedeljković.

I Skrapež se izlio u centru Kosrjerića noćas oko četiri sata, poplaveljno je oko 40 kuća, tri stambene zgrade i vrtić. Voda je odnela konstrukciju mosta koji se gradi.

„Most nam je prouzrokovao velike probleme, izvođač radova je izlio pre sedam dana ploču mosta, a zbog skele ispod njega se Skrapež izlio u ovom obimu. Skrapež bi se svakako izlio, ali ne u ovolikoj meri“, naveo je predsednik opštine Kosjerić Žarko Đokić.

Proglašena je vanredna situacija u Kosjeriću, a trenutno nivo vode na Skrapežu stagnira.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.