Deroko prvi put u užičkoj galeriji

UŽICE – U užičkoj Gradskoj galerij je otvorena izložba radova Aleksandra Deroka (1894-1988), arhitekte, naučnika, umetnika, pedagoga i člana Srpske akademije nauka i umetnosti. Izložbu čini oko pedesetak radova, crteža i slika koji su deo iz Umetničke zbirke SANU. Izložba je otvorena do petka, 6. novembra.

Deroko je rođeni Beograđanin iz ugledne intelektualne porodice italijanskog porekla, bio je „intelektualac renesansnog, širokog polja interesovanja, stvaralac neiscrpne radne energije, ratnik, sportista, znamenita ličnost Beograda svog vremena i veliki šarmer“.

Gradska galerija
Foto Infoera

„Posle četiri decenije, po prvi put u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, Galerija SANU predstavila je javnosti radove akademika Aleksandra Deroka iz Umetničke zbirke SANU. Izbor iz ove celine, od pedesetak crteža i slika prikazuje se sada publici u Užicu“, rekla je autor izložbe Jelena Mežinski Milovanović.

Školovao se u Beogradu, Rimu, Pragu, Brnu, Parizu, a boravio je na brojnim studijskim putovanjima u nekoliko evropskih zemalja kao i u SAD-u. Bio je dobrovoljac u Prvom svetskom ratu, učestvovao u mnogim bitkama, kao pilot se borio na Solunskom frontu i bio zarobljenik u Drugom svetskom ratu.

Infoera

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.