Daleko je škola (VIDEO)

ŠANIK/SOLOTUŠA – On lajn nastava je bauk za mnoge roditelje, ali za roditelje iz sela Solotuša kod Bajine Bašte nbajveći problem je što nemaju asfalt do kuće pa su prinuđeni da deci iznajmljuju stanove. Preko sedmice deca žive sa majkama u Bajinoj Bašti, a zajendičko vreme provode samo vikednom.

Svako dete zaseoka Šanik u Solotuši kada pođe u osnovnu školu prinuđeno je da se preseli u Bajinu Baštu jer prvi asfalt počinje na šest kilometara od njihove kuće. Za roditelje to predstavlja dodatani trošak i razdvojenost od porodice.

Solotuša
Foto ZooMUE

„Moj muž i ja funkcionišemo tako što sam ja pet dana u Bajinoj Bašti, a dva zajedno na selu i tako se kombinujemo. Šest godina smo razdvojeni dok traje školska godina“, rekla je majka Milenka Filipović.

U selu ima skoro dvadesetoro dece koja idu u školu, očevi ih odvezu nedeljom u Bajinu Baštu gde ostaju sa majkom do vikenda.

„Šest kilometara lošeg puta ima od te stanice do našeg sela i prinuđeni smo da iznajmimo stan u Bajinoj Bašti kako bismo školovali decu“, kaže otac Tatomir Filipović.

Deci iz Šanika odrastanje na selu ne može ništa zameniti, naročito njihove drugare i prirodu gde vole da provode slobodno vreme.

„Ovde sam odrasla i ovde imam mnogo drugara. Volim ovde da se igram zato što su deca malo bolja nego ona u gradu, vazduh je čistiji i volim selo“,

„Ovde imam dedu koji je mnogo star i nisam ga odavno videla. Volela bih da ga viđam što češće, ali ne mogu zbog puta i zato bih mnogo volela da se ovaj put uradi da bih ga višala što češće“

„Teško mi pada zato što su mi ovde otac i deda, a ja sam u Bajinoj Bašti. Obično dolazim svaki vikend ovde u selo“, kažu deca.

Majke su tokom sedmice same sa decom u Bajinoj Bašti i nemaju sa kim da podele obaveze oko dece.

„Meni je najteže kad se razbole i kad morma sve tri da ih vodim sa sobom u bolnicu, kad nemam kome da ih ostavim, kad imam nekih obaveza, a nema ko da ih pričuva. Jednostavno si prepušten sam sebi i moraš da tražiš način da se snađeš“, kaže Milenka Filipović.

Deca
Foto ZooMUE

Meštani su godinama bezuspešno pokušavali da reše problem asfaltiranja puta od stanice do sela. Opština Bajina Bašta roditeljima nadoknađuje troškove stanovanja, ali to nije trajno rešenje.

„U selu imamo maline, imamo stoku i sve. Dolaziš do toga da sve to zaključaš i zatvoriš što si godinama stvarao i da ideš za decom jer su deca prioritet“, kaže otac Milan Vukajlović.

U vreme kada je vazduh zagađen u većini gradova ovi mališani imaju zdrav vazduh gde god se okrenu.

„Ovde je baš mirno, imamo čist vazduh i lep prizor. Meni se čini da je najlepše selo ovo koje ja imam“, zaključuje Nikolina Jovanović.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.