Dekić: Uvek je izazov doći u Užice (VIDEO)

UŽICE – Peto izdanje etno samita „Tradicija nova“ održano je u Užicu, koje je po treći put bilo domaćin ove manifestacije. Uz folklorne i pevačke nastupe, ovogodišnji samit obuhvatio je i plesne performanse, muzičke virtuoze, ali i promocije monografija koje se tiču folklora.

Treći etno samit održan u Užicu prema rečima direktora ansambla Kolo potvrdio je uspešnost koncepta koji objedinjuje tri programske linije – naučno teorijske skupove, kreativne radionice za umetnike, kao i festivalski segment.

„Trudimo se da svake godine dovedemo umetnike koji neguju tradicionalnu umetnost, ali na neki novi način. Imali smo privilegiju da slušamo Petra Marića, virtuoza na harmonici, koji je poznat u svetu, a kod nas nije. Takođe, imali smo priliku da slušamo pevački koncert našeg ansambla u Stopića pećini“, kaže direktor ansambla Kolo, Vladimir Dekić.

Ovogodišnji samit nosio je posebnu emotivnu komponentu, s obzirom da je posvećen nedavno preminulom prvaku ansambla Kolo, Goranu Mitroviću.

„S jedne strane mi je privilegija da smo ovaj samit posvetili njemu, koji je prerano otišao, nikada nećemo uspeti da popunimo tu prazninu. Ali, ni ne želimo, jer je Goran mitrović jedan“.

Prema svemu viđenom i doživljenom, Užičani su se pokazali kao veoma dobri domaćini.

“ Publika u ovom kraju zna šta je folklor. Zato je uvek izazov doći ovde, jer ovaj kraj neguje tradiciju i neguje je na pravi način. Zato nam je uvek posebno zadovoljstvo doći.“

Ovogodišnji etno samit okupio je oko 250 učesnika iz osam zemalja.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.