Deponija Duboko do sada izdvojila samo 10 odsto reciklažnih sirovina(VIDEO)

UŽICE – Srbija je 2010. godine donela državnu Strategiju upravljanja otpadom kojom je predviđena izgradnja 29 regionalnih sanitarnih deponija do 2019. godine, ali do sada je izgrađeno samo 10. Jedna od njih je deponija „Duboko“ koja preuzima otpad iz 9 regionalnih opština, a kako se ne bi prekomerno zatrpavala potrebno je prvo izvršiti separaciju i tretman otpada.

Direktor JKP „Duboko“ Momir Milovanović kaže da 56 odsto otpada ne ide na deponiju, već da ide u cementnu industriju ili se prosleđuje operaterima na dalju preradu.

„Onaj deo smeća koji ne ide u Centar za selekciju ide pravo na telo deponije“, rekao je Milovanović.

Sanitarna deponija ima zaštitu zemlje koja sprečava da đubre i štetne materije odu u podzemne vode i na taj način dođu do naših tanjira.

„Regionalna sanitarna deponija daje kompletno rešenje, od zbrinjavanja otpada, iskorišćavanja deponskog gasa do tretmana procednih voda“, kaže Milovanović.

Prema standardima Evropske Unije, do 2020. godine bilo je neophodno izdvojiti 50 odsto reciklažnih sirovina. Sanitarna deponija „Duboko“ prethodne godine izdvojila je oko 8 odsto otpada.

Ekološkinja Dunja Đenić tvrdi je regionalna deponija do sada izdvojila oko 10 odsto reciklažnih sirovina.

„Daleko smo od cilja koji je zacrtan standardima Evropske Unije“, govori Đenić.

Prema istraživanju jedan stanovnik Srbije godišnje proizvede oko 318 kilograma smeća. Kako bi taj broj bio manji, građani treba da šalju na recikliranje ono što je moguće opet iskoristiti.

„Bitno je da prvo izvršimo separaciju na pravi način, a zatim da recikliramo sve ono što se može opet iskoristiti. Takođe, bitno je na ispravan način odložiti otpad. Moramo učiniti sve kako bi bile manje količine koje stižu na regionalnu sanitarnu deponiju“, zaključuje Đenić.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.