Novi način upravljanja kabastim otpadom u Užicu (VIDEO)

UŽICE – Od 26. do 29. novembra namenski kontejneri za kabasti otpad biće raspoređeni na 20 lokacija na teritoriji svih gradskih mesnih zajednica. Time će zvanično početi novi način upravljanja kabastim otpadom u Užicu, koji se uspostavlja u okviru BWL projekta.

Gradonačelnica, Jelena Raković Radivojević, pozvala je Užičane da pravilnim odlaganjem kabastog otpada pokažu da sus vesni značaja očuvanja životne sredine.

„Zahvaljujući realizaciji ovog projekta, daćemo sve od sebe da on zaživi. Koliko je on značajan za grad, značajno je i to da naši sugrađani uzmu učešća u njemu, jer svima nam je bitno da očuvamo životnu sredinu, kao i da Užice u narednom periodu izgleda čistije i lepše“, rekla je gradonačelnica.

Direktor „Regionalne deponije Duboko“, Momir Milovanović, veruje da će kroz ovaj projekat deponija biti rasterećenija, pošto kabasti otpad više neće biti pomešan sa komunalnim otpadom.

„Kabasti otpad će ići u psebne tokove i neće završavati u „telu“ deponije, kao što je do sada bio slučaj. Ovim pokazujemo da uspešno sprovodimo ono što počnemo, s obzirom da je ovo treći projekat koji realizujemo“, kaže Milovanović.

Menadžer projekta, Miloš Radojević, iz Regionalne razvojne agencije Zlatibor, kaže da će se od 2022. godine kabasti otpad prikupljati i u seoskim mesnim zajednicama, ali nešto ređe, tj. kvartalno.

„Važno je napomenuti da će sistem funkcionisati tako da se svakog poslednjeg vikenda u mesecu kontejneri postavljaju na predviđene lokacije, a u ponedeljak će se on odnositi. Na mesečnom nivou imaćemo četiri dana bavljenja kabastim otpadom, nekome to možda deluje malo, ali s obzirom da je ovakav otpad relativno redak, 12 puta godišnje po četiri dana je sasvim dovoljno vremena da sve gradske mesne zajednice odlože svoj kabasti otpad“, rekao je Radojević.

Sve što se ne ubraja u komunalni otpad, a većih je dimenzija, svrstava se u kabasti otpad i može se odlagati u narandžaste kontejnere (stari nameštaj, bela tehnika, stolarija, automobilske gume i plastika…)

Odlaganje kabastog otpada
Foto: ZooMUE

Ukoliko iz bilo kog razloga,  dinamika postavljanja kontejnera ne odgovara nečijim potrebama, kabasti otpad se može dovesti i lično na lokaciju Reciklažnog dvorišta na deponiji Duboko, bez nadoknade, svakog radnog dana u intervalu od 7 do 14 časova.

Informacije o terminima odvoza i lokacijama za odlaganje kabastog otpada mogu se dobiti na besplatnom broju JKP “Bioktoš”: 0800-031-030, dok se informacije o dopremi i načinu odlaganja otpada u Reciklažno dvorište mogu dobiti na besplatnom broju JKP “Duboko”: 0800-031-032.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.