Darko Zakoč-čovek zvani titula

UŽICE-Čovek zvani titula. Tako bi najbolje i u najkraćem mogao da se opiše fenomen kakav je strateg Darko Zakoč. I dalje se odbojkaški auditorijum sa ponosom seća fenomenalne ere čuvenog Jedinstva.

Tamo gde je stao u Užicu, nastavio je u slavnom Poštaru 064. Potom i u Partizan Vizuri… Bio je to period fenomenalnih rezultata, tokom kojih je 57-godišnji stručnjak osvojio čak 13 šampionskih kruna.

Uspeha mu nije manjkalo ni u inostranstvu. Slavila je Zakoča i Konstanca.
Ipak, mnogima će da ostane upečatljiv i u ulozi glavnog kormilara Albe. Sa pet titula lansirao je ekipu iz Blaža u vrh ne samo Rumunije, već i Evrope.

Izuzetno cenjen, a to mu i dolikuje, Darku je prirodno da stremi ka novim peharima… I to na na dobro poznatom mestu. 

– Praktično mi je ostalo da završim još ovu godinu po ugovoru. Korektno su ponudili da vodim još jedan ciklus… Sva razmišljanja vezana su za Blaž – istakao je Darko Zakoč, u razgovoru za Sportski žurnal.

Dok sa porodicom odmara na relaciji Užice – Zlatibor, i čeka povratak u Rumuniju na mesto uspeha, Zakoč se priseća… Koliko se Alba promenila od Vašeg dolaska 2014. godine?

– Uradili smo puno, bez lažne skromnosti. Predsednik je jako bistar, iako nije iz sveta odbojke. U ranijim razgovorima, tako na nekim sedeljkama, pričali smo dosta o odbojci i samo je upijao. Doveo je mene i rešimo da zajedno krenemo u projekat. Iz godine u godinu rastemo. Blaž je mala sredina, nedostaje logistike, možda struke.. Velika su i opterećenja, ali vidi se pomak. Ipak, uveren sam da će da bude još kvalitetnija priča sa izgradnjom nove dvorane, koja bi trebalo 2021. ili 2022, da se pusti u pogon. Ipak, gledajući po svim parametrima, Blaž jeste pravi odbojkaški sportski centar.

foto.CEV

Pored velikih planova, šef struke aktuelnog prvaka željno iščekuje početak sezone. Nedavno je i doznao kada je zakazan start Prvenstva.

– Pre nekoliko dana bila je sednica Federacije. Planirano je da liga počne sredinom oktobra, prvobitno je bilo u septembru. Videćemo kako će da bude. S obzirom na to da je u Rumuniji teška i vanredna situacija zato je sve i odloženo. Trebalo bi dolaskom ponovo da idemo u karantin a to nije dobro za nas, a ni za devojke. Međutim, uvek sam bio optimista i znam da će sve ovo polako da prolazi.

Kako trenutno održavaju formu Vaše igračice?

– U kontaktu sam sa njima i većina ih trenira. Neki karantin bi upropastio sve što su radile. Bolje u tom smislu da se stavi akcenat na individualnom programu, barem fizičkom. Tako bismo se opet lakše uključili u kolektivan rad.

Šest Srpkinja vredno je prošle sezone treniralo pod dirigentskom palicom bivšeg selektora Srbije i Crne Gore.

Poznato je da tehničar Aleksandra Ćirović otišla,  kao i Bianka Buša, dok su libero Silvija Popović i srednji bloker Maja Aleksić nastavile saradnju. Sastav za narednu sezonu je kompletiran, a Zakoč se dotakao i krize koju je osetila industrija sporta zbog pandemije.

– Otprilike smo i zaključili ekipu. Kao što sam i pretpostavio, ne može sport da ostane imun posle svega što se dogodilo. Osetno je revidiran budžet. Međutim, i u takvim uslovima, Alba nikome ne ostaje dužna. Ono što obeća, to i uradi. Pronašli smo priču, pa će moći mirno da se radi.

foto.blajinfo.ro

Pokazala se Rumunija kao meka za igračice sa naših prostora. Kvalitet u Ligi je takođe primetan.

– Ne odnosi se samo na žensku odbojku, već i mušku, fudbal i košarku. Nije to više nekadašnja Rumunija, koju mi pamtimo. To je sada zemlja, članica Evropske unije i dosta toga je ne napredovalo, nego je nemerljivo u odnosu na raniji period. Svi klubovi su državni, osim Galacija koji je privatna investicija. Pokazuju se rezultati. U obe Lige ima po dve do tri kvalitetne ekipe.

Država koja je nekada bila kolonija Vizantije zauzima posebno mesto u srcu Darka Zakoča. Nema nameru da nešto menja, što je usko i povezano sa visokim ambicijama Albe.

– Takav sam, nikada u životu nisam voleo da eksperimentišem previše. Konkretno sada, već sam gladan posla, veliko je nestrpljenje i želja za radom. Postoji još uvek dovoljno snage i znanja da se uhvatim u koštac – zaključio je Zakoč, amajlija za osvajanje trofeja.

Izvor: Sportski žurnal

You may also like...