Ambasador Japana posetio Užice i uručio donaciju JKP “Duboko”

UŽICE – Preko projekta POPOS, Vlada Japana donirala je JKP “Duboko” Užice kamion autopodizač za prikupljanje otpada i 30 kontejnera u vrednosti od 86.154 evra, a ceremoniji primopredaje donacije, 4. oktobra u Užicu, prisustvovali su njegova ekselencija, ambasador Masafumi Kuroki, gradonačelnik Užica Tihomir Petković, načelnik odeljenja za upravljanje otpadom Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Radmila Šerović i direktor “Dubokog” Nedeljko Milosavljević.

 

Njegova ekselencija Masafumi Kuroki istakao je zadovoljstvo što učestvuje u ceremoniji predaje donacije, koja se već koristi u “Dubokom”. 
Užice je čist grad i drago mi je da naš projekat ima efekta. Gradonačelnik me je upoznao sa problemima sa kojima se Užice suočava. Nadam se da ćemo i dalje sarađivatii da će u budućnosti više Japanaca doći u Užice i predstaviti svoj narod i kulturu , poručio je ambasador Japana.
Gradonačelnik Tihomir Petković je podsetio da je Užice od Vlade Japana dobilo niz značajnih donacija u vrednosti od 230.000 evra. Pored “Dubokog”, naveo je i donacije Zdravstvenom centru Užice (2004. godine – 70.000 evra) i Narodnom pozorištu (2011. – 75.000 evra).
Donacija za Regionalni centar za upravljanje otpadom Duboko je donacija koja će značajno poboljšati efikasnost rada ovog komunalnog preduzeća i podići na viši nivo zaštitu prirodne sredine u našem kraju,podvukao je Petković i dodao da se Grad Užice i u budućnosti nada pomoći od prijateljskog japanskog naroda i njegove ambasade u Srbiji, a na Užičanima je da osmislie realne, ostvarive i održive projekte.
Načelnik odeljenja za upravljanje otpadom Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Radmila Šerović  zahvalila se Vladi Japana na dosadašnjoj pomoći većoj od 460 miliona evra za 171 projekat u oblasti zaštite životne sredinje i razvoja, koji su realizovani od 1999. godine do danas.
Ova donacija je značajan doprinos razvoju upravljanja čvrstim komunalnim otpadom u Užicu, gradu koji je dobar primer kako se postupa sa otpadom. Ima problema, ali zajedničkim naporima ćemo uspeti da dostignemo ciljeve i standarde razvijenih zemalja u ovoj oblasti. 
deponija donacija 1Uz naglasak na činjenicu da je ovom donacijom učinjen značajan iskorak ka čistijem i lepšem Užicu, direktor Milosavljević je rekao da je pitanje odnosa prema životnoj sredini jedno od najvažnijih i da se na tom planu mora držati korak sa svetskim standardima. 
Pomoć Vlade Japana putem fonda POPOS još jedan je korak više ka promeni načina razmišljanja o otpadu i jačanju svesti građana o značaju primarne selekcije – naveo je direktor “Dubokog” i dodao da su iskustva na realizaciji ove donacije, stečena u prethodnim mesecima, od neprocenjivog značaja za dalji rast i razvoj ovog regionalnog centra. 
Kroz  donaciju Vlade Japana, podvukao je Milosavljević, stvoreni su i uslovi za viši nivo usluga JKP “Duboko” Užice na planu ispunjavanja osnovnih potreba stanovništva, kome je, istovremeno, omogućeno još aktivnije učešće u rešavanju pitanja zaštite životne sredine. 
Osim toga, ova iskustva će se primeniti i u ostalih osam lokalnih samouprava Regije Duboko, sa jasnim ciljem da se primarna selekcija otpada, odnosno njegovo razdvajanje na mestu nastanka, unapredi i omogući znatno veći procenat izdvajanja sirovina, a time i jačanje centara poput “Dubokog”, kao značajne baze za razvoj reciklažne industrije u našoj zemlji. Neka ključ, koji nam danas uručuje njegova ekselencija, bude još jedan simbol dobre saradnje naše zemlje, grada Užica i Regije Duboko sa prijateljima iz Japana i najava budućih zajedničkih projekata u oblasti zaštite životne sredine.
Ambasador Kuroki sa saradnicima posetio je i JKP “Duboko” Užice i upoznao se sa tehnologijom i dosadašnjim iskustvima u radu Centra za selekciju, tela deponije, postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i deponijske laboratorije.
ZooM 
 
 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.