Završen projekat promocije zdravstvenog turizma Cross Spa (video)

ZLATIBOR – Studijskim putovanjem kroz termalne banje Sarajevske regije i vazdušne banje Zapadne Srbije završen je projekat razvoja i promocije zdravstvenog turizma u ovom prekograničnom području.

Turoperatorima i novinarima iz zemlje i inostranstva sa ove strane Drine vrata je najpre otvorila Specijalna bolnica Čigota, ustanova sa 50-godišnjom tradicijom lečenja tiroidne žlezde i poremećaja metabolizma, koja je u okviru ovog programa dobila nove sprave za vežbanje.
 
„ Kroz projekat prekogranične saradnje naša bolnica dobila je značajna infrastrukturna ulaganja, jer nova teretana obogaćuje zdravstveno turističku ponudu i u komercijalnom sektoru i u programu regulacije telesne težine. Veoma značajna je i razmena znanja i iskustava koje smo dobili tokom ovog programa i i jedinstvena prilika da se predstavimo kao regionalni lider u lečenju tiroidne žlezde i poremećaja turizma“, rekao je za portal ZOOMUE dr Željko Stakić, pomoćnik direktora SB Čigota za medicinska pitanja. 
 
Donaćim i stranim turoperatorima i novinarima predstavljeni su programi lečenja gojaznosti odraslih koji se u ovoj ustanovi sprovodi 25 godina i sve popularniji program lečenja gojaznosti kod dece Čigotica, kroz koji je u proteklih 6 godina prošlo 3600 dece i adolescenata od 12 do 18 godina.
 „Decu u našu ustanovu mogu uputiti izabrani pedijatri u domovima zdravlja o trošku Fonda za zdravstveno osiguranje, lečenje traje dve nedelje, a kratkoročni rezultati nisu samo regulacija telesne mase, već i popravljanje metaboličkih faktora rizika, normalizovanje krvnog pritiska, povećanje aerobne sposobnosti, bolja kondicija, dobijaju na samopouzdanju i rešavaju probleme u sferi psihosocijalnog funkcionisanja“ objasnila je nosilac programa Čigotica dr Snežana Lešević.
 
zlatnikDruga vazdušna banja koju su posetili gosti iz zemlje i inostranstva, a koja ovu titulu nosi od 2005. godine je planina Zlatar. 
„Zbog svojih izuzetnih  prirodnih karakteristika Zlatar je za svoj dom izabrala retka ptica beloglavi sup“, počela je prezentaciju ove vazdušne banje direktorka Turističko sportskog centra Nova Varoš, Ivana Novaković, a potom govorila o zlatarskom siru, goste ponudila specijalitetima od heljde, a oni nisu odoleli da ne prošetaju adranalin parkom.
 
„To je pored pokrivenih multifunkcionalnih sportskih terena novi sadržaj dug 340 metara sa oko 150 metara prepreka i 190 metara zip lajn sistema, ako ste u kondiciji trebalo bi da ga savladate za 15-ak minuta“, rekla je Novakovićeva.
I Pribojska banja u kojoj se godinama leče reumatološka, dermatološka i neurološka oboljenja, doživela je kroz projekat pekogranične saradnje svojevrsnu promociju. Ovu ustanovu tek očekuju velike investicije.
„Trenutno u ponudi imamo tri mala i jedan veliki zatvoreni bazen sa lekovitom vodom, u narednom periodu očekuje nas proširenje smeštajnih kapaciteta, izgradnja dijagnostičkog centra i olimpijskog bazena“, rekao je za naš portal direktor Turističke organizacije Priboj Vladan Radović podsećajući da se u neposrednoj blizini nalazi manastir Svetog Nikole sa bogatom riznicom koji su gosti takođe posetili na ovom studijskom putovanju.pribojska banja
Ivanjica je takođe  vazdušna banja koja je izazvala pažnju studijske grupe koja prati projekat. 
„ U Rehabilitacionom centru Ivanjica bolesti krvi i krvotvorinih organa lečimo više od 35 godina, a od 90- ih radimo fizikalne procedure od ručne masaže do lasera. Posebno smo ponosni na našu laboratoriju u kojoj radimo analize od osnovne biohemije do tumormarkera, predstavila je RH Centar Zorica Tankosić, rukovodilac marketinga.
Pored ovih vazdušnih banja novinari i turoperatori dve regije i inostranstva upoznali su i deo turističke ponude Zaladne Srbije poput manastira Mileševa, Drvengrada u Mokroj Gori,  Arilje sa crkvom Sv. Ahilija, Terzića Avliju u kojoj im je demonstrirana izrada posuđa od gline i Staro selo Sirogojno. 
Zajednička ocena je da termalne i vazdušne banje dve regije imaju potencijal da budu zajednički turistički proizvod, ali je potrebno da poboljšaju pre svega smeštajne kapacitete.
„Španija nema planine kao Srbija,tako da bi geografske karakteristike sa zdravstvenim programima koji već postoje mogli da privuku španske turiste. Izdvojila bih Sarajevo zbog bogate istorije i kulturnog nasleđa i planinu Zlatibor sa očuvanom prirodom. Mislim da bi zaposleni u turizmu u trebalo da govore više stranih jezika“, rekla je Laia Tardos iz Barselovne.
 
Inga Lil Klajv iz Norveške zadovoljna je što je upoznala deo Srbije koji joj je bio potpuno nepoznat.
„Mislim da ova regija poseduje veliki potencijal i da će ubuduće na Balkan dolaziti više gostiju iz Norveške. Banju u Olovu ne bih uključila u ponudu jer smeštajni kapaciteti ne zadovoljavaju standarde norveškog turiste, po njihovoj meri je hotel Mona na Zlatiboru, pre svega zbog čistoće prostora nemenjenog gostu. Oduševljena sam balkanskom kuhinjom“, istakla je norvežanka.
Dijana Radović iz Rusije kaže da u svakoj banji mora da bude dobar spoj hotelskih i medicinskih usluga.avantura
 
„Ovaj program je dobro organizovan jer smo videli sve što spada u banjsko lečenje. Moj utisak je da Fojnica nije uređena, Ivanjici fali dobar privatni smeštaj uz banju, vaše tržište mora da se prilagodi gostima zemalja odakle dolaze. Što se Rusa tiče oni uz dobru medicinsku uslugu traže i dobar smeštaj. Na Zlatiboru mi se sve sviđa, a Sarajevo je bogato vodama što Rusi takođe vole“, utisci su vlasnice turističke agencije iz Moskve. 
 
Projekat „Razvoj i unapređenje zdravstvenog turizma u prekograničnom području Srbija-Bosna i Hercegovina- Cross Spa“ koji je finansiran sredstvima Evropske unije realizovale su Fondacija lokalne demokratije Sarajevo i Turistička organizacija regije Zapadna Srbija, u partnerstvu sa Sarajevskom razvojnom agencijom SERDA i Regionalnom razvojnom agencijom Zlatibor iz Užica. 
ZooM
 
 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.