Aerozagađenje u Kosjeriću (VIDEO)

KOSJERIĆ -Jesen i početak zime u mnogim gradovima i opštinama u Srbiji donose i probleme sa zagađenjem vazduha. Lokalna samouprava u Kosjeriću intenzivno radi na rešavanju ovog problema. Urađena je konverzija gradske kotlarnice na gas, na koju je priključeno 260 indivudalnih domaćinstava i 46 objekata javne namene.

Opština Kosjerić je prema zvaničnim podacima Agencije za zaštitu životne sredine u niovu sa ostalim lokalnim sredinama u kojima se meri zagađenje vazduha. Ekološki aktivisti u ovoj opštini tvrde da već tradicionalno Kosjerić beleži loš kvalitet vazduha u svakom godišnjem izveštaju. Ne vide da je stanje moglo da se promeni uočljivije, jer neki veći potrošači još nisu priključeni na gradsku toplanu. Problem su i individualna ložišta.

„Neka od domaćinstava su prešla na ekološki prihvatljivije energente, ali su zbog visoke cene peleta, i ove i prethodne grejne sezone, tražili alternativu u ogrevnom drvetu i uglju. Po podacima o merenjima, koji su nama dostupni, Kosjerić je u prva dva meseca ove godine prekoračio dozvoljeni broj dana od 35, koji se tolerišu za prekoračenje PM čestica u vazduhu,“ kaže ekološka aktivistkinja Milena Orubović.

Da bi se situacija poboljšala lokalna samouprava intenzivno radi na tome. Urađena je konverzija Gradske kotlarnice sa mazuta na gas.

„Kotlarnica koja je radila na mazut je rekonstruisana i dograđena. To smo uradili prošle jeseni, a kotlarnica je prešla na gas 24.januara ove godine i od tada koristimo prirodni gas kao energent za proiozvodnju toplotne energije, kaže Danilo Jović, direktor Gradske toplane Kosjerić.

U Gradsku kotlarnicu su uložena 83 miliona dinara, sredstava minstarstava, Srbijagasa i iz lokalnog budžeta, kaže predsednik Opštine Kosjerić Žarko Đokić.

Osim smanjenja aerozagađenja, ova investicija donela je i određene uštede.

„Sama investicvija konverzije koštala je 15 miliona dinara. Ogromna je i ušteda u ceni energenta koji koristimo. Prošle godine smo mazut plaćali po ceni od 98 dinara, a gas sada plaćamo 40 dinara, što je više od dva puta manje“, objašnjava Jović.

Kako bi smanjili aerozagađenje u Kosjeriću, opština uz podršku ministarstava, subvencioniše nabavku kotlova na pelet.

„Opština Kosjerić je uz pomoć Ministarstva za zaštitu životne sredine subevncionisala kupovinu 122 kotla na pelet, a u ovoj godini 40. Ministarstvo finansija je prošle godine opredelilo deset,a opština Kosjerić 2,5 miliona dinara. Ove godine smo imali manju potražnju za kotlove na pelet, jer je ovaj energent poskupeo. Mi ćemo u budućnosti težiti da do svih domaćinstava dovedemo gas, kako bi smo što više kotlova na drva i ugalj zamenili kotlovima koji će koristiti energent koji ne zagađuje životnu sredinu,“ poručio je Đokić.

Koliko je smanjeno aerozagađenje u ovoj godini, zahvaljujući svim ovim merama, biće poznato već početkom 2023. godine , kada Agencija za zaštitu životne sredine, bude prezentovala godišnji izveštaj.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.