Osmaci se izjašnjavaju o trećem testu od 1. do 30. decembra

BEOGRAD-Ministarstvo prosvete je saopštilo da se od 1. do 30. decembra učenici osmog razreda mogu izjasniti o izboru predmeta za treći test na završnom ispitu.

Učenici koji u školskoj 2022/23. godini završavaju osmi razred moći će od 1. do 30. decembra 2022. godine da se izjasne koji će test, od pet ponuđenih predmeta (biologija, geografija, istorija, fizika ili hemija), raditi kao treći na završnom ispitu, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Prva osnovna škola
Foto: ZooMUE

Kako se dodaje, učenici mogu da se izjasne na dva načina: pisanim putem u školi ili elektronskim putem, na portalu Moja srednja škola.

Ukoliko se učenik nakon izjašnjenja predomisli, odnosno želi da promeni predmet koji će polagati na trećem testu, to će moći da učini u školi do 1. februara 2023. godine.

„S obzirom na promenu koncepta polaganja trećeg testa na završnom ispitu, promenjen je i koncept bodovanja. Učenik može da ostvari najviše 14 bodova na testu iz srpskog jezika, odnosno maternjeg jezika, 14 bodova na testu iz matematike i 12 bodova na trećem testu“, ističe se u saopštenju.

Završni test na kraju osnovne škole polaže se rešavanjem tri testa iz: srpskog/maternjeg jezika, matematike i testa po izboru učenika iz nastavnih predmeta: biologija, geografija, istorija, fizika i hemija.  

RTS

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.