Novo obeležje Bajine Bašte (VIDEO)

BAJINA BAŠTA – Prvi put u istoriji opština Bajina Bašta je dobila grb i zastavu na kojima dominira srebrni grifon kao simbol manastira Rača. Inicijator ove odluke, Siniša Spasojević, kaže će novim grbom urađenim po najvišim standardima, Bajina Bašta biti prepoznatjivija među ostalim opštinama.

Bajina Bašta će od sada umesto ambelma prvi put imati grb i zastavu, a na njima se nalaze boje Hadži Melentijeve zastave iz 1807. Godine koja se čuva u manastiru Rača.

Grb i zastava
Foto: ZooMUE

„A to su boje i prve srpske zastave – crvena i plava i na toj zastavi je grifon sa dosta simbola koji se vezuju za manastir Rača. Tu imamo i čuvare stega“, kaže odbornik Skupštine opštine Bajina Bašta Siniša Spasojević.

Grb je izradilo sprsko heraldičko društvo koje je značajne kulturno istorijske događaje podrinjske opštine uobličilo u simbol grifona.

„Taj grifon predstavlja sve ono što je manastir Rača i čuvar atradicije, hrišćanstva, Božije reči, a Bajina Bašta je formirana pod okriljem ovog manastira“, kaže članica Komisije za usvajanje grba Jasna Stanković.

Spaosejvić naglašava da je grb po heraldičkim pravilima stvar prestiža, a to će doneti novu vrstu prepoznatljivost Bajinoj Bašti.

„Mi idemo ka tome, kao i većina opština, da uz korišćenje pravila heraldike dobijemo nov grb koji ima sprske nacionalne simbole“, zaključuje Spasojević.

Novi simbol opštine primenjivaće se od 1. januara naredne godine, a do tada će se koristiti digitalna verzija grba.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.