Život uz barijere na putu do uspeha

UŽICE-Povodom 3. decembra – Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, Udruženje distrofičara Zlatiborskog okruga – Užice, organizuje tribinu pod nazivom „Život uz barijere na putu do uspeha“.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležava se 3. decembra kako bi se promovisalo i afirmisalo puno i ravnopravno učešće osoba sa invaliditetom i preduzele mere za njihovo uključivanje u aspekte društva. Takođe, 3. decembar predstavlja priliku da se skrene pažnja svetske i domaće javnosti na jednu od najmarginalizovanijih grupa i na brojne probleme sa kojima se osobe sa invaliditetom suočavaju zbog nejednakih društvenih mogućnosti kao i da o različitim preprekama na koje nailaze.

Ove godine Međunarodni dan osoba sa invaliditetom u svetu obeležiće se pod sloganom UN-a: Transformativna rešenja za inkluzivni razvoj: uloga inovacija u podsticanju pristupačnog i pravednog sveta“.

Udruženje distrofičara Zlatiborskog okruga Užice kroz organizaciju tribine, ove godine bavi se važnom temom zdravstvene zaštite devojčica i žena sa invaliditetom sa posebnim naglaskom na brigu o reproduktivnom zdravlju i pristupačnosti na području grada Užica.

„Devojčicama i ženama sa invaliditetom često nisu pristupačne zdravstvene usluge u prevenciji i zaštiti njihovog reproduktivnog zdravlja iz različitih razloga. kao što su institucionalne i arhitektonske barijere (neprilagođen praz zgradama zdravstvene zaštite, nepristupačni toaleti, liftovi, nepostojanje hidrauličnih ginekoloških stolova, nedovolno obučeni ginekolozi i drugo zdravstveno osoblje u pružanju usluga i sl), ali i socijalni, ekonomski i drugi faktori posredovani socijalnom isključenošću i diskriminacijom prema ženama sa invaliditetom. Nekim ženama sa invaliditetom nisu dostupne informacije o mogućnosti ginekoloških pregleda, jer ove informacije nisu obezbeđene u pristupačnim formatnma (npr. Brajevo pismo, sms servisi, audio informacije, različiti prilagođeni

Polazeći od toga da svaka osoba ima pravo na jednako kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, kao i da nedostupne usluge u oblasti reproduktivnog zdravlja mogu biti pokazatel diskriminacije žena sa invaliditetom, zajedno ćemo se, kroz diskusiju, baviti odgovorima na pitanja: Postoji li u našem društvu predrasuda prema briti o reproduktivnom zdravlju seksualnosti žena ca invaliditetom“, „Koliko je (ne)prilagođen prilaz zgradi Doma zdravlja u Užicu, pristupačnost informacijama za slepe, slabovide, gluve i nagluve, roditeljski pristup u brizi o reproduktivnom zdravlju i sl.“,navodi se u saopštenju OSI Užice.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.