Zaživeli škola i vrtić u Godoviku (VIDEO)

GODOVIK – U vreme kada je sve manje učenika u gradskim školama, a kada se seoske zatvaraju, pojavi se poneki primer koji to demantuje. Naime, u požeškom selu Godovik, posle deset godina, ponovo je otvorena škola, a nedavno je počeo sa radom i vrtić.

U izdvojenom odeljenju Osnovne škole “Petar Leković” u požeškom selu Godovodik, dočekale jedine dve učenice prvog razreda, Miljana i Evanđelina.  Posle deset godina, ova škola ima svoje đake. Domar škole i jedan od roditelja, Zdravko Nikitović, kaže da je velika prednost što deca nastavu pohađaju u blizini svoje kuće.

“Oni će ovde učiti u prirodi, u čistoj sredini. Neće biti gužve. Meni je sin u gradu bio u grupi sa 34 dece, a ovde ih je devet i dvoje je na čekanju”, kaže Zdravko.

U školi su dva prvaka sa kojima radi učiteljica sa dugogodišnjim iskustvom u ovakvoj vrsti nastave. I nije samo važno da realizuju redovan plan i program. U školi organizuju i brojne kreativne radionice.

“Veoma je lako i lepo raditi sa dva đaka. Sa njima možete da postignete sve što ste planirali, pa čak i više. Ja imam dovoljno vremena da im posvetim pažnju, a one su toliko dobre i vredne i čarobne za rad”, kaže učiteljica Jelena Gojgić.

Od početka februara, školarcima se pridružila mešovita grupa požeškog vrtića sa 11 mališana. Oni svakodnevno funkcionišu sa dve vaspitačice, identično, kao i deca iz gradske sredine.

“Ja moram da istaknem da je ova grupa zaživela mnogo pre planiranog, zahvaljjujući porodici Miletić. Oni su imali empatiju da ambijentalni prosotr radne sobe, odnosno, učionice, osposobe sa svim potrebnim nameštajem”, kaže direktorka Predškolske ustanove “Olga Jovičić Rita” iz Požege, Snežana Šljivić.

Pet sela ima vrtiće, a škola svoja izdvojena odeljenja ima u devet sela. Ideju lokalnog sveštenika i meštana u Godoviku, prepoznali su u lokalnoj samoupravi.

“Trebalo je sve srediti, uraditi podove, nabaviti nov nameštaj, računare, obezbediti ogrev, zaposlene. I na kraju vidite rezultat je pozitivan. Tu je prateća dokumentacija bila ogromna, ali nam je veliko zadovoljstvo”, objašnjava direktor Osnovne škole “Petar Leković” iz Požege, Dragan Perišić.

A možeda je od svega najveća prednost dece koja pohađaju ovu školu, svakodnveni zagrljaj sa svojom učiteljicom.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.