„Sakralna arhitektura Banjalučke eparhije“ u Istorijskom arhivu (VIDEO)

UŽICE – U „Istorijskom arhivu Užice“ otvorena je izložba Slavoljuba Lukića „Sakralna arhitektura Banjalučke eparhije – od Milanskog edikta do kraja srednjeg veka“. Ovo je svojevrsni nastavak istoimene knjige, objavljene pre dve godine.

„U ovoj izložbi je predstavljeno kulturno nasleđe Banjalučke eparhije, ali i malo šireg područja. To su svedoci istorije srpskog naroda u području Bosanske krajine, u koje spadaju bazilike, manastiri i neki lokaliteti koji do skoro uopšte nisu bili istraženi i prikazani. Značajno je da narod u Srbiji upozna nasleđe svojih sunarodnika na najzapadnijim etničkim granicama“, kaže autor izložbe, Slavoljub Lukić.

Izložbu je otvorio gradski većnik, Ratko Trmčić, koji smatra da se ovom izložbom Užice i Banjaluka približavaju.

„O nekim događajima našeg naroda preko Drine tek ovim možemo saznati. Veze srpskog naroda sa obe strane ove reke najviše se ogledaju upravo u kulturi. Mi našu prošlost doživljavamo isto“, kaže Trmčić.

Iz „Istoriskog arhiva Užice“ ističu da je izložba jedna u nizu aktivnosti u okviru obeležavanja 75 godina postojanja ove ustanove. Za narednu godinu, kada će Užice biti nacionalna prestonica kulture, najavljuju priređivanje monografije o užičkoj crkvi Svetog Đorđa.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.