Završena 25. Međunarodna kolonija umetničke keramike (VIDEO)

UŽICE – Završena je 25. Međunarodna kolonija umetničke keramike koja se ove godine održala u holu galerije „Reflektor“ u Krčagovu. Kolonija je trebala da bude održana u avgustu, ali zbog epidemioloških mera, ove godine su morali da je organizuju na drugačiji način kako se tradicija ne bi prekidala.

Kolonija umetničke keramike trajala je od 12. do 22. oktobra. Ove godine učestvovali su umetnici iz Umetničke škole iz Užica, kao i naši umetnici iz Belgije, Amerike, Češke i Nemačke.

„Stvoreni su mnogi lepi umetnički radovi, ove godine u izmenjnom režimu rada. Ipak, nećemo odstupiti od tradicije i pečenje keramike i ove godine obavićemo na otvorenoj vatri u dvorištu porodice Savić u Zlakusi“, rekla je osnivačica kolonije Sofija Bunardžić.

Član Gradskog veća za društvene delatnosti Ratko Trmčić istakao je da je najvažnija vrednost ove kolonije, to što je doprinela da i dalje živi grnčarski zanat koji u Zlakusi postoji oko 400 godina.

„Kolonija Zlakusa jedan je od najvažnijih kulturnih događaja u Užicu, ali se ona razvila u umetničko dešavanje internacionalnog nivoa u kom je učestvovalo više stotina umetnika širom sveta“, kaže Trmčić.

Jedna od umetnica na ovogodišnjoj koloniji je Dušica Vesnić. Studirala je Akademiju umetnosti u Novom Sadu, a trenutno živi u Briselu.

„Ovo je moje prvo iskustvo u ovoj tehnici. Do sada sam se bavila samo slikarstvom, pa se nadam da ću uspeti i u keramici“, kaže Vesnić.

Prva kolonija umetničke keramike održana je u Zlakusi 1996. godine, a za 25 godina koliko se održava samo 3 puta je bila van sela.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.