Završava se neolitsko naselje u Staparskoj banji (VIDEO)

UŽICE-Zbog epidemije korona virusa i vanredne situacije, radovi na izgradnji replike neolitskog naselja u Staparskoj banji će biti neznatno produženi i u oktobru mesecu očekuje se početak rada ovog arheološkog parka. Izgradnja ovog naselja deo je projekta prekogranične saradnje “Neolife“ koji finansira Evropska Unija, a čiji je cilj unapređenje, razvoj i promocija zajedničkog kulturno-istorijskog nasleđa Bosne i Hercegovine i Srbije.

Radove je obišla gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević koja je podsetila da je vrednost ovog projekta 600.000 evra i najavila da će radovi biti završeni za mesec dana.

„Neolife projekat je i dobar nastavak saradnje između Zlatiborskog okruga i tuzlanskog kantona . Investicija grada Užica na ovom lokalitetu je kompletno sredjivanje infrastruktiurnih preduslova za realizaciju ovog projekta, kanalizacija, voda, stuja. Iz budžeta su izdvojena sredstav za ove namene oko 6 miliona dinara „, naglasila je gradonačelnica Užica podsetivši da su grad Užice i Regionalna razvojna agencija Zlatibor nosioci projekta.

Ovaj arheološki park treba da ima edukativno-obrazovnu funkciju kroz animaciju posetilaca.

“Ovo neolitsko naselje, odnosno njegova replika, imaće šest objekata, pet iz perioda neolita, pri čemu su četiri standardne kuće pokrivene slamom, šindrom, oblepljene blatom i jedna je poluzemunica koju je koristio neolitski čovek. Šesti objekat je interesantan jer potiče iz kasnijeg bronzanog perioda I gradjen je od kamena. Upravo u skladu sa tim rasporedom objekata i njihovim izgledom, prema ideji projektnog tima, prvih pet objekata iz doba neolita biće deo muzejske postavke, gde će se kompletno urediti eksterijer i enterijer u stilu života neolitskog čoveka, a kameni, najveći objekat će se koristititi za demonstraciju života neolitskog čoveka u zatvorenom,” navodi menadžerka projekta Snežana Milisavljević.

Milisavljević je istakla i da je sav materijal koji se koristi prilikom izgradnje ovog neolitskog naselja je iz lokalnih resurasa, pa i majstori koji naselje grade su iz ovdašnjih krajeva iz Zlakuse i Ravni, upravo oni koji čuvaju stare zanate, a što sve doprinosi idejnoj zamisli projekta, da se dobije autentični lokalitet ovog kraja.

Svi poslovi obavljaju se pod nadzorom stručnjaka .

„U svetu su veoma popularni arheoparkovi od sredine 20 veka,dok kod nas to nije slučaj.Ovaj u Užicu biće idealno mesto za edukaciju stanovništva ,kako bi se shvatilo kako su ljudi živeli u doba neolita .Veoma je korisno iskustvo i za nas arheologe ,koji do sada nismo imali prilike da radimo na nekim predmetima,koje sada pravimo ovde“,kaže arheolog Ana Đuričić.

U neolotskom naselju stručnu praksu imaju i učenici konzervatorskog smera Umetničke škole,koji navode da im je rad ovde nemerljivo iskustvo .

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.