Zabranjeni radovi na hidrocentrali na Đetinji (VIDEO)

UŽICE – Zavod za zaštitu spomenika kulture Kraljevo doneo je Rešenje kojim se investitoru JP “Elektroprivreda Srbije” zabranjuje svako dalje izvođenje radova na nepokretnom kulturnom dobru – spomeniku kulture “Stara hidrocentrala na  Đetinji” u Užicu i obavezuje se da vrati objekat u prvobitno stanje.

Zavod je 7. aprila doneo Rešenje kojim se investitoru zabranjuje dalje izvođenje radova na nepokretnom kulturnom dobru i nalaže vraćanje objekta i neposredne okoline u prvobitno stanje. Ukoliko JP “Elektroprivreda Srbije” ne postupi po ovom Rešenju, odnosno u roku od 30 dana od prijema ne pribavi akt nadležne ustanove zaštite kojom se ostvaruje pravo na traženu intervenciju, a koji se izdaje u postupku objedinjene procedure, Zavod za zaštitu spomenika kulture Kraljevo će podneti zahtev nadležnom organu za povraćaj u prvobitno stanje objekta o trošku investitora.

Kada je 1900. godine puštena u rad, hidrocentrala na Đetinji je bila prva Evropska hidrocentrala koja je funkcionisala po Teslinim principima višefaznih naizmeničnih struja. Zavod za zaštitu spomenika kulture Kraljevo je 1974. godine Rešenjem utvrdio spomenička svojstva ovog objekta i zaštitio ih kao nepokretna kulturna dobra od velikog značaja.

Gradska uprava grada Užica izdala je 24. avgusta 2018. godine Rešenje o izmenama pravosnažnog Rešenja o građevinskoj dozvoli za rekonstrukciju i revitalizaciju male hidroelektrane (MHE) “Pod gradom” na reci Đetinji.

Hidrocentrala
Foto: infoera

Postupajući po inicijativi Građanske čitaonice “Libergraf” Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture donelo je 5. marta 2021. godine, Rešenje kojim se poništava Rešenje Gradske uprave za urbanizam, izgradnju i imovinsko-pravne poslove grada Užice za rekonstrukciju i revitalizaciju objekta male hidrocentrale “Pod gradom”.

Dana 23. marta „Libergraf“ je uputio zahtev Zavodu za zaštitu spomenika kulture Kraljevo kojim su tražili zabranu daljeg izvođenja radova na nepokretnom kulturnom dobru i njegovoj zaštićenoj okolini, kao i podnošenje zahteva za rušenje, odnosno vraćanje u prvobitno stanje objekta o trošku investitora, a po osnovu Rešenja Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Građanska čitaonica „Libergraf“ će podneti krivičnu prijavu protiv odgovornih lica za učinjeno krivično delo “Uništenje ili oštećenje tuđe stvari”, učinjeno prema kulturnom dobru.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.