Za sve koji su prihvatili moratorijum od oktobra veće rate

SRBIJA – Drugi moratorijum na otplatu kredita traje do kraja septembra, i tada kreću veće rate za sve građane koji su prihvatili mogućnost stopiranja rata.

Od 1. oktobra svi koji su prihvatili moratorijum će morati da se preračunaju i vide za koliko će im biti uvećana mesečna rata. A formula je prilično jasna: saberete redovnu kamatu za vreme trajanja zastoja (dve ili tri rate) i podelite je sa brojem preostalih rata do kraja otplate kredita. To je iznos za koji treba da uvećate dosadašnji mesečni iznos koji ste plaćali banci.

Informaciju o iznosu kamate po mesecima dobili ste u planu otplate po uzimanju kredita, a informaciju možete saznati i ulaskom u podatke o vašem kreditu na internet stranici banke ili u izvodu o kreditu.

Ako ste iskoristili i prethodni tromesečni moratorijum (u aprilu, maju i junu), koji vam je mesečnu ratu povećao za oko 450 dinara, novi zastoj praktično će početni mesečni iznos koji ste banci plaćali „pre korone“ uvećati za više od 700 dinara, a kredit ćete otplaćivati ukupno 5 meseci duže.

Slično je i sa gotovinskim kreditima. Ako imate keš kredit od 500.000 dinara, sa kamatom od 9,82 odsto godišnje, koji treba da otplaćujete još četiri godine, rata će vam biti veća za iznos dvomesečne kamate .

Uz prethodni moratorijum i uvećanje rate od 310 dinara, to znači da ćete u odnosu na mart ove godine banci mesečno plaćati sumu veću za oko 500 dinara.

Pored osnovne opcije da se redovna kamata linearno rasporedi na ostatak duga, dužnici će od oktobra imati još dve mogućnosti za dalju otplatu kredita.

Jedna je da građani odmah plate samo kamatu dospelu za vreme zastoja, a da se otplata kredita, sa istim mesečnim ratama kao i pre moratorijuma, produži za 60 dana. Treća opcija je da se plati sve odjednom, ali je logično očekivati da će se najmanji broj dužnika opredeliti za nju.

Izvor: Blic

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.