Za godinu dana prikupljeno više od 1000 tona otpada

UŽICE – Prošlo je godinu dana od preuzimanja komunalnog otpada u Užicu u okviru SUBREC projekta. Tokom tog perioda prikupljeno je 314 tona predselektovanog otpada iz 2.500 domaćinstava, uključujući i ambalažno staklo koje je preuzeto iz 20 žutih kontejnera raspoređenih po gradu. Celokupne količine ovako prikupljenog otpada su usmerene van Užica. 39 odsto otpada je završilo na tržištu reciklažnih sirovina, dok je preostalih 61 odsto usmeren u cementnu industriju, kao alternativno gorivo.

U međuvremenu, prošlo je i 8 meseci od preuzimanja komunalnog otpada iz 170 kontejnera za primarnu selekciju, koji su postavljeni u užem gradskom jezgru, u okviru inicijative JKP „Bioktoš“, JKP „Duboko“ i Grada Užica. Za to vreme je prikupljeno 888 tona predselektovanog otpada, uključujući i ambalažno staklo koje je preuzeto iz 10 žutih kontejnera, raspoređenih po gradu. Analizom strukture otpada, utvrđeno je da je 79 odsto otpada iz plavih kontejnera upotrebljivo za dalje tretmane, odnosno za reciklažu i proizvodnju alternativnih goriva, dok preostalih 21 odsto otpada nije moguće upotrebiti, te se mora deponovati.

Drugim rečima, 1.015 tona otpada je završilo van Užica, odnosno nije zatrpano na deponiji, čime produžavamo vek njenog trajanja i smanjujemo štetne emisije u životnu sredinu koje deponovanje otpada nosi sa sobom.

Ere recikliraju
Foto: grad Užice

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.