Užički stočari preuzeli zalihe merkantilnog kukuruza (VIDEO)

UŽICE – Užički uzgajivači mlečnih krava preuzeli su zalihe merkantilnog kukuruza, obezbeđenog programom Vlade Srbije. Proces sprovode poljoprivredne stručne službe iz različitih delova Srbije, a grad Užice je omogućio transfer kukuruza iz skladišta u Inđiji i njegovo skladištenje u Braneškom polju.

Pravo na ovu subvenciju ostvarilo je 207 poljoprivrednika sa područja grada Užica, a dobili su ukupno 417 tona kukuruza.

„Ova mera bi trebala da ublaži negativna tržišna kretanja u mlečnoj industriji. Prema pozivu, uslove su stekli isključivo oni proizvođači koji predaju mleko mlekarama i time su ostvarili pravo na dobijanje po 240 kilograma kukuruza po grlu stoke“, kaže gradski većnik za poljoprivredu, Slobodan Kuzmanović.

Među neophodnim uslovima za dobijanje ove subvencije stočarima je bilo neophodno da poseduju registrovano poljoprivredno gazdinstvo, kao i da su im sva stočna grla upisana u stočni fond.

„Posebni uslovi su bili da proizvođač koristi premije za mleko i da nije u zakupu poljoprivrednog zemljišta koje je u državnoj svojini. Na osnovu svih rang listi iz Srbije, postojećih 16 000 tona kukuruza nije moglo da bude dovoljno za sve zainteresovane, tako da je ta količina povećana na 26 000 tona. U Zlatiborskom okrugu podeljeno je 2 032 tone kukuruza, tj. podnet je 1 191 zahtev“, kaže…

Miodrag Ćosić iz Ponikava smatra da ova podrška može značiti stočarima, s obzirom na kretanja cena stočne hrane.

„Ova pomoć je važna, paritet cena koncentrata je visok za nas. Brza je bila i realizacija, praktično smo dobili sve „na noge“. Možda ovo nije nešto mnogo, ali će nam značiti“, kaže Ćosić.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.