“Vazduhoborci” iz Bajine Bašte

BAJINA BAŠTA – Četiri učenice Tehničke škole iz Bajine Bašte i jedna iz užičke Medicinske škole čine tim koji se zove “Vazduhoborci”. One su nedavno dobile nagradu za projekat koji se odnosi na zaštitu životne sredine.

Dugi niz godina bajinobaštanska Tehnička škola sarađuje sa Organizacijom “Dostignuća mladih u Srbiji”. Ove godine oni su inicirali izradu projekta i radionicu, čija je tema bila problem zagađenosti u lokalnoj zajednici.

“Ideja je bila da se mladi podstaknu da pronađu uzroke zagađenja, a na radionici bi se bavili rešavanjem tog problema. Ja sam predložila da to urade učenici trećeg razreda smera ekonomski tehničar, jer su oni uzrasta kada mogu da predlože jednu takvu inicijativu”, kaže profesorka Tehničke škole u Bajinoj Bašti, Ana Stefanović.

Organizacija “Dostignuća mladih u Srbiji” organizovala je radionicu u Vrnjačkoj banji, gde su mlade obučavali kako da pokrenu  rešavanje  društvenih izazova  u svom okruženju. Na samom početku realizacije projekta, članice tima “Aria” smatrale su da su najveći zagađivači vazduha fabrike.

 “Međutim, kada smo otišli na radionicu u Vrnjačku banju, shvatili smo da treba da se pozabavimo motivisanjem mladih, da ih podstaknemo da više brinu o našoj životnoj okolini i kvalitetu vazduha”, kaže učenica Tehničke škole u Bajinoj Bašti, Katarina Nedeljković.

“Kada smo došli u Vrnjačku banju, nama su dodelili mentora, Marijetu Lazor iz Novog Sada. Ona nam je dosta pomogla i proširila vidike prema samom projektu i uz njenu pomoć smo dobili samu ideju”, objašnjava učenica Medicinske škole u Užicu, Kristina Davidović.

“Naš tim “Aria” je uz pomoć mentorke shvatio koji je glavni problem  un apem mlaom gradu i kako dag a rešimo,” kaže učenica Tehničke škole u Bajinoj Bašti, Jelena Petreović.

To je bio njihov put do pet najboljih, koji su nagrađeni u Vrnjačkoj banji. Svoje iskustvo ovih dana dele sa osnovnoškolcima i srednjoškolcima u Bajinoj Bašti.

“Krenuli smo u realizaciju našeg projekta, taklo što smo održali predavanje u OSnovnoj školi “Rajak Pavićević” u našem gradu. Danas imamo predavanje u našoj, Tehničkoj školi, a narednih dana ćemo odrediti kada ćemo održati predavanje u OSnovnoj školi “Sveti Sava”, najavila je učenica Tehničke škole u Bajinoj Bašti, Krstina Mitrović.

Kao nagradu dobile su 100.000 dinara, koje su utrošile na izradu sajta, na kome će predstaviti načine rešavanja društvenih izazova.

“Cilj samog projekta je da pozovemo sve mlade iz Srbije, da nam kažu svoja iskustva i šta žele da urade u svojim životnim sredinama, jer smo mi sa novcem koji smo dobili stvorili platformu za mlade. Mi smo “Vazduhoborci”,  mi se borimo za život, jer je vazduh život. Pozivamo sve mlade iz Srbije da se bore za čistiju okolinu,” poručila je učenica Tehničke škole u Bajinoj Bašti, Nikolina Božić.

Profesori u školi zadovoljni su onim što su uradile njihove učenice. Pored svega ovoga plan je da rade nekoliko projekata, među kojima će uskro biti I čišćenje priobalja reke Drine.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.