Žestival pronašao svoju koncepciju (VIDEO)

UŽICE – Užički trg po sedmi put je bio mesto održavanja Žestivala, manifestacije posvećene prirodi i tradicionalnim proizvodima ovog dela Srbije. Tokom osam festivalskih dana organizatori su, kako kažu, pomogli malim proizvođačima da imaju ono što im je nedostajalo u plasmanu proizvoda, a to je nastup.

Verovatno najstariji učesnik festivala bio je 88-godišnji Đorđe Jokić iz Kačera, koji je u krojačkom zanatu više od sedam decenija. Trogodišnju zanatsku obuku završio je sedam meseci pre roka.

„Ja sam jedini krojač starog zanata, sa radnjom na Rakijskoj pijaci. Voleo bih da nas je barem još deset… Otac me je svojevremeno poslao na kovački zanat, ali mi je majstor rekao da ću trebati još mnogo hleba da jedem da bih mogao biti kovač. Tada sam prešao na krojački zanat“, kaže Đorđe.

U zadnje vreme prevashodno pravi šajkače, za koje mu, prosečno, treba po pola sata posla.

„Nekada sam šio odela i čakšire. Da mi je neko rekao da ću šiti šajkače verovatno bih ga psovao. Ali, konfekcija je preuzela dobar deo našeg posla, pa sam prešao na šajkače“, dodaje Đorđe.

Na Žestivalu su učestvovali i proizvođači koji tek traže svoju šansu na tržištu, kao i oni koji sa ponosom ističu da su im mušterije i krunisane glave.

„Neki od mojih džempera kupio je lord iz Luksemburga. Bio sam u čošku kada sam izlagao, ali su im se moji modeli dopali, pa su me našli. Ništa od robe kući nisam vratio tada, samo pare“, uz osmeh kažeRadiša Vidić iz Užica.

Koncept Žestivala tokom prethodnih godina nije konačno utvđen, ali organizatori kažu da je ovogodišnji najbliži formiranju neke celovite slike.

„Promovišemo onu vrstu muzike i igre koja u osnovi ima tradicionalne elemente. Uz izlaganje i promociju tradicionalnih proizvoda, mislim da smo time našli neki recept za funkcionisanje festivala“, kaže Branislav Mitrović, predsednik Organizacionog odbora Žestivala.

Kroz ovaj festival Užičani vide priliku za unapređenje turističke ponude svog grada, kroz iskorišćavanje blizine planinskih centara.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.