Užice ostalo bez donacije od 15 miliona evra (video)

UŽICE-Zbog kašnjenja na realizaciji projekta izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Užice je ostalo bez donacije od 15,2 miliona evra,izjavio je gradonačelnik Tihomir Petković na današnjoj konferenciji za novinare.

Za realizaciju ovog projekta država se zadužila sa 9 miliona evra kod nemačke KfW banke a 6 miliona je obezbeđeno kroz evropske fondove.Obaveza grada bila je da komunalno opremi lokaciju u naselju Gorjani i reši imovinsko-pravne poslove.

“Od prvog dana realizaciji ovog projekta se nije pristupilo dovoljno ozbiljno.Ništa od obaveza grada nije ispunjeno i probijeni su svi rokovi.Po planu postrojenje je trebalo da bude završeno sredinom naredne godine,a zbog cele situacije nismo dobili produženje roka”,kaže Petković.

 

Gradonačelnik Užica istakao je da sada nije vreme da se priča ko su krivci za propast ove investicije i ogradio se da je njegova krivica minimalna jer je na funkciji tek godinu dana,a projekat se realizuje od 2010.godine i naglasio da treba tražiti nova rešenja.

 

“Kako bi rešili jedan od najvećih problema u gradu i ublažili zagađenje reke Đetinje u koju sada odlaze fekalije i otpadne vode,moramo tražiti drugu lokaciju.Razmišljamo o Regionalnom postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda koje bi moglo da se gradi u Požegi”,rekao je Petković.

Jedan od najvećih problema u realizaciji projekta bio je i otpor meštana Gorjana da se postrojenje gradi u njihovom naselju,zbog straha da će negativno uticati na njihovo zdravlje ,jer je bilo predviđeno da postrojenje bude prvo otvorenog,pa natkrivenog tipa.

 

 “Nismo dobili garancije ni od ministarstva,ni stručnih konsultanata iz Nemačke,ni lokalne samouprave, da neće biti štetnih uticaja.U prilog tome ima i činjenica da Studiju o uticaju na životnu sredinu nije usvojilo ni Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine”,kaže za ZOOMUE predsednik mesne zajednice Gorjani Borko Pavić.

 

Pavić ističe da su meštani Gorjani svesni da je postrojenje potrebno Užicu,ali da lokacija nije adekvatna, pa pozivaju gradsko rukovodstvo preduzme inicijativu za izmenu planske dokumentacije kako se ova situacija ne bi ponovila.

Prema informacijama iz Ministarstva građevinarstva,saobraćaja i infrastrukture donacija koja je bila namenjena Užicu preusmeriće se u Vranje koje ima projekat za prečišćavanje otpadnih voda  i podršku lokalne samouprave i građana za njegovu realizaciju.

ZooM

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.