Užičanke = Heroine (VIDEO)

UŽICE – Osnovana na Fejsbuku, prvenstveno zbog povezivanja žena iz Užica, razmene iskustava i neformalnog druženja, grupa Užičanke za samo nekoliko dana uspela je da prikupi znatna novčana sredstva za pomoć užičkoj bolnici. Jelena je napravila grupu, Ana je administrator, a kako se ovih dana priča samo o korona virusu one su došle na ideju da pokrenu akciju prikupljanja pomoći za Zdravstveni centar odnosno užičku bolnicu, kao i privremenu covid bolnicu čije je opremanje u toku.

Na Fejsbuku su se spojile Užičanke po rođenju, ali i one koje su to na neki način postale ili se tako osećaju. Cilj je bio da se, potpuno izolovane od muškog sveta, bave tipično ženskim pričama. Međutim korona virus ih je pokrenuo pa su se organizovale da prikupe pomoć osoblju užičke bolnice. Ovako dobar odziv ni same nisu očekivale.

„Jutros je na računu bilo nešto više od milion dinara i 1000 evra na deviznom računu. Naravno to nije kraj akcija će trajati sve dok bude potrebe“, objašnjava Jelena Karaklajić, koja je i osnovala FB grupu Užičanke.

Povezale su se sa Crvenim krstom, koji im je podrška u prikupljanju i distribuciji pomoći, preko njih su otvorile račune za novčane priloge. U saradnji sa rukovodstvom Zdravstvenog centra Užice napravljen je plan šta je to što je najpotrebnije u ovom trenutku.

„Tunel barijera za dezinfekciju je nešto što je najpotrebnije i već smo počeli da radimo na tome jer privremena covid bolnica bez toga ne može da počne da radi“, dodaje Ana Gordić Radojčić, administrator FB grupe Užičanke i dodaje da su kontaktirale Užičanke koje su u inostranstvu da im pomognu oko nabavke deficitarne opreme.

Mnogo je toga što još nedostaje užičkoj bolnici, a Užičanke će deo prikupljenog novca usmeravati za nabavku stalaka za infuziju, natkasni, jastuka. Pomoć nije samo novčana. Brojni užički preduzetnici javili su se i obezbedili obroke za zdravstvene radnike  koji su angažovani u covid ambulantama, ali i hitnoj pomoći.

„Samo sam prvi dan tražila donaciju, svih ostalih dana ljudi su zvali mene. Mnogo preduzetnika i velikih i malih se javilo, ljudi, žene, porodice. Mi smo oduševljeni“, objašnjava Marija Trifunović, članica FB grupe Užičanke koja je sa zadovoljstvom prihvatila zadatak da prosledi pripremljene obroke zdravstvenim radnicima koji ulažu nadljudske napore kako bi pomogli svim pacijentima.

Posteljina, rukavice, maske, kape za zdravstvene radnike, invalidska kolica,  flaširana voda, sve to i još mnogo više svakog dana se otprema užičkoj bolnici kako bi se što lakše prebrodila epidemija korona virusa.      

„Hvala im na toj veri koju su vratile u dobrotu i humanost ljudi. Ovo je trebalo gradu, ovo je trebalo Srbiji“, rekla je za portal ZoomUE Slavica Radosavljević, administrator FB grupe Užičanke koja je dodala da su ove žene pokazale da u ovim ljudima još uvek ima humanosti.

I ova priča pokazala je da su žene te koje pokreću i menjaju svet na bolje. Fejsbuk grupa Užičanke Heroine, sada ima već skoro 6000 članica i jedva čekaju dan kada će staviti tačku na period zvani korona virus kako bi se pozabavile nekim lepšim i vedrijim temama. 

Naslovni foto: FB grupa Užičanke Heroine

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.