Zlatibor najveće gradilište u Srbiji (video)

ČAJETINA- Opština Čajetina već pet godina beleži investicioni rast , a samim tim i uvećanje sredstava u budžetu po ovom osnovu. Prošle godine u ovoj opštini izdato je 98 građevinskih dozvola. Poređenja radi, u Beogradu je u istom periodu izdato 45, a u Užicu jedna dozvola za gradnju.

 

Ovaj trend se nastavlja pa će do kraja ove godine biti izdato 100 građevinskih dozvola, očekuje predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović, navodeći da su razlozi za investicioni rast u dobro pripremljenoj planskoj dokumentaciji i razvijenoj infrastrukturi. 
„Grade se objekti raznih namena od poslovnih , apartmanskih, proizvodnih i hotelskih kompleksa. S obzirom da se srpsko tržište sužava zbog ekonomske krize pojavljuju se strani investitori, Rusi i Grci , na čije su tržište najpre stigli naši tradicionalni proizvodi , a potom i bili naši gosti na Zlatiboru“, kaže Stamatović.

 

 
 On veruje da se ova slika neće promeniti ni primenom izmena Zakona o planiranju na koji je izneo niz zamerki. Jedna se odnosi na mešanje države u nadležnosti loklane samouprave u ovoj oblasti jer, kako kaže, bez plana donosi organičenja koja nisu ista za sve lokalne samouprave.
 
„To mešanje nije ustavna kategorija.Ne može se infrastruktura na Zlatiboru u brdskoplaninskom području graditi isto kao u ravničarskom,na pristupačnijem terenu“, ističe Stamatović.
 

 

Čajetina prednjači i kada je reč o efikasnosti u dobijanju dozvola. Ukoliko investitor preda komplatnu dokumentaciju rok u kome će dobiti dozvolu je 1 do 3 dana u zavisnosti od obima dokumentacije i vrste objekta koji gradi.
 
„Naše odluke su jasne i kada je cena za izdavanje građevinske dozvole u pitaju, imamo povoljnosti za izgradnju hotelskih kompleksa i proizvodnih pogona koji će zaposliti lokalno stanovništvo, dok su dozvole za komercijalne objekte znatno skuplje. Iako smo najskuplji u Srbiji po visini naknade za građevinsko zemljište investitori to poštuju, jer hoće  da imaju jasnu sliku šta dobijaju za ono što plaćaju“, dodaje predsednik opštine Čajetina. 

 

I u ovoj oblasti se Stamatović ne slaže sa izmenama Zakona o planiranju jer otvara mogućnost dobijanja dozvole bez plaćanja naknade za uređenje građevinskog zemljišta, od koje opština Čajetina obezbeđuje  31% budžetskih sredstava, namenjenih razvoju infrastrukture.
 
Na poslednjem ovogodišnjem zasedanju odbornici čajetinske Skupštine doneli su odluku da se od 1. januara 2015. visina naknade za uređenje građevinskog zemljišta uveća za 20%.
ZooM
 
 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.