Upoznavanje kanjona Đetinje iz kajaka (VIDEO)

UŽICE – Osim što se smatra predelom zanimljivim za pešake i planinare, kanjon reke Đetinje može se doživeti i iz potpuno drugačijeg ugla – sa vode. Deo reke prilagođen je za plovidbu kajakom, što se praktikuje posebno tokom letnjih meseci.

Za plovidbu kajakom u kanjonu Đetinje su, prema rečima instruktora, zainteresovani posetioci iz raznih krajeva Srbije. Međutim, smatraju da je ovaj predeo još uvek nedovoljno otkriven, s obzirom na blizinu grada.

„Ovim potezom su svi oduševljeni. Tek pre tri godine su ljudi upoznali ovaj deo reke, koji se nije mogao videti sa šetališta. Svako može da dođe ovde za samo desetak minuta iz grada, a pri tome je ovo jedini deo na kojem je reka mirna“, kaže instruktor kajaka, Aleksa Aćimović.

Iako ovaj deo reke okružuju strme stene, kroz koje prolazi Zlatiborski put, plovidba kajakom važi za krajnje bezbedan način na koji se može upoznati ovdašnja flora i fauna.

„Kanjon je u potpunosti bezbedan. Voda je mirna u tom delu na kojem vozimo, koji iznosi oko1,1 kilometar. Vožnja je oko sat vremena, mogu se videti mnoge biljne i životinjske vrste, kao i obodi planine koji se udzižu i do 700 metara“, dodaje Dejan Stamenić, takođe instruktor kajaka.

Sezona plovidbe kajakom ove godine krenula je nešto kasnije, zbog nepovoljnih vremenskih uslova. Đetinja, kao planinska reka, važi za prilično hladnu, u kojoj ni u najtoplijim danima temperatura vode ne prelazi 17 stepeni.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.