Unicef dostavio pomoć za 500 najugroženijih porodica u Srbiji

Unicef, u saradnji sa Crvenim krstom Srbije, distribuirao je finansijsku humanitarnu pomoć za 500 najugroženijih porodica u Srbiji. Pomoć za 500 domaćinstava sa decom usmerena je porodicama iz devet opština –  Aleksandrovac, Brus, Ivanjica, Osečina, Sjenica, Novi Pazar, Priboj, Prijepolje i Rekovac.

Pomoć za 500 porodica obezbeđena je u okviru kampanje „Za 1.000 porodica sa ivice“ koja je pokrenuta krajem prošle godine da bi se porodicama sa decom koje imaju hronični nedostatak prihoda obezbedila finansijska sredstva da zadovolje osnovne životne potrebe i prebrode zimu.

Dejana Kostadinova, direktorka Unicefa u Srbiji, navodi da ekonomski šokovi najviše pogađaju decu iz najsiromašnijih porodica, a kako kaže, pandemija kovida je njihov materijalni položaj dodatno pogoršala smanjivši prihode, koji su i pre izbijanja pandemije bili nedovoljni.

foto.Crveni krst Srbije

„Zato su novčana davanja važan vid podrške za najugroženije porodice u kriznim vremenima, jer ionako teški, njihovi životni uslovi dolaskom zime postaju još izazovniji“, ocenjuje Kostadinova.

Dodaje da je Unicef krajem prošle godine mobilisao sopstvene resurse i animirao poslovni sektor i pojedince.

„Da nam pomognu da prikupimo sredstva da najsiromašnijim porodicama sa decom obezbedimo neophodnu finansijsku pomoć da prebrode zimu“, poručila je Kostadinova.

Od oktobra prošle godine, kada je pokrenuta kampanja, zahvaljujući donacijama pojedinaca i poslovnog sektora prikupljeno je 23 miliona dinara, navodi se u saopštenju Unicefa.

Unicef, Crveni krst Srbije i organizacije Crvenog krsta u opštinama i gradovima zaduženi su za realizaciju aktivnosti novčane pomoći domaćinstvima sa decom, a podršku u identifikaciji potencijalnih korisnika pružaju centri za socijalni rad, lokalna samouprava i patronažne službe domova zdravlja.

foto.zoomue

U zavisnosti od broja članova domaćinstva, Unicef će svakom domaćinstvu u skladu sa strukturom porodice i broja dece, uplatiti novčanu pomoć na poklon bankovnoj kartici koju će distribuirati Crveni krst Srbije.

Uplaćena sredstva mogu biti korišćena isključivo za nedostajuće potrebe domaćinstva sa decom koja se odnose na hranu, higijenu, lekove, i plaćanje komunalnih troškova domaćinstva.

„Kriza i neizvesnost izazvane pandemijom kovida-19 nisu završeni. Unicef, zajedno sa partnerima, nastavlja da pomaže najugroženijim porodicama“, navodi se u saopštenju.

RTS

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.