Obeležena godišnjica smrti Josipa Broza (VIDEO)

UŽICE – Članovi SUBNOR-a i poštovaoci lika i dela nekadašnjeg predsednika socijalističke Jugoslavije, Josipa Broza Tita, polaganjem cveća obeležili su 42. godišnjicu njegove smrti. Posebnu vezanost za bivšeg predsednika imaju neki od žitelja gradova koji su nosili prefiks sa njegovim imenom, među kojima je i Užice.

Polaganje cveća na spomenik Josipu Brozu kod Narodnog muzeja u Užicu okupilo je pretežno članove boračkih udruženja. Za taj 4. maj 1980. godine vežu ih posebna sećanja.

„Moji su spremali slavu, Đurđevdan, gledali smo televizor i ekran je pocrneo. Vest je saopštena. Ja sam radila sutradan u Sevojnu i čitav dan sam preplakala“, rekla je Milena Milojević, jedna od prisutnih koji su položili cveće.

Prefiks „Titovo“ Užice je ponelo 1946. godine.

„Organizovan je veliki skup na trgu, građani su obavešteni velikim plakatima. Član Narodnog odbora, Dobrivoje Vidić, predložio je to u julu 1946. godine. Od tog dana i te godine, naš grad poneo je naziv Titovo Užice“, rekla je Stanojka Milivojević, istoričar i muzejski savetnik.

Tokom svog mandata na čelu Jugoslavije Josip Broz je posetio Užice ukupno 13 puta, poslednji put 1979. tokom ostvaranja spomen kompleksa na Kadinjači.

„O premeštanju van Užica nema govora. Inače sam bio zagovornik toga da se spomenik vrati tamo gde je bio do 1991. godine. Jer, jadan je narod koji ruši bilo čije spomenike. Neka ga, neka bude ili uspomena ili opomena“, kaže Nikola Gogić, nekadašnji direktor muzeja.

Spomenik Josipu Brozu, koji se tri decenije nalazio na užičkom trgu, sada je muzejski predmet i spomenik kulture pod zaštitom države. Time je stavljena tačka na ranije priče o premeštanju na Cetinje.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.